Új minisztérium a demográfiai válság kezelésére Dél-Koreában

Dél-Korea szembesül a világ egyik legmélyebb demográfiai válságával, amelyet a rendkívül alacsony születési ráta okoz, és a megoldást egy frissen létrehozandó minisztériumtól várják.

Dél-Korea vezetője, Yoon Suk Yeol bejelentette, hogy tervezi egy új minisztérium létrehozását, amelynek célja az ország alacsony születési rátájából adódó nemzeti vészhelyzet kezelése. Yoon Suk Yeol szerint a nemzet minden képességét mozgósítani fogják a probléma leküzdésére. A dél-koreai elnök a hivatalban töltött két évét követő sajtótájékoztatón ismerte el, hogy a kormány nem teljesítette megfelelően az emberek életminőségének javítására irányuló erőfeszítéseket, és ígéretet tett arra, hogy a következő három évben a gazdaság javítására és az alacsony születésszám problémájának megoldására összpontosít.

A születési ráta Dél-Koreában rendkívül alacsony, 2023-ban csupán 0,72-es értéket regisztráltak, ami azt jelenti, hogy egy nő átlagosan hány gyermeket vállal élete során. Ez az arány még az előző évben mért 0,78-as számnál is alacsonyabb, és jelentősen elmarad a stabil népességszám fenntartásához szükséges 2,1-es értéktől.

Míg számos európai ország bevándorlással enyhíti az öregedő népesség problémáját, Dél-Korea, hasonlóan Japánhoz és Kínához, nem részesíti előnyben a tömeges bevándorlást a munkaképes korú népesség csökkenésének kezelésére. A demográfiai válság okai között szakértők a munkakultúrák igényességét, a stagnáló béreket, az emelkedő megélhetési költségeket, a házassággal és a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos változó attitűdöket, valamint a fiatal generációk növekvő kiábrándultságát említik.

A társadalmi problémák is hozzájárulnak a helyzethez, mint például az egyedülálló szülőkkel szembeni megbélyegzés, a nem hagyományos párkapcsolatok megkülönböztetése és az azonos nemű párok előtt álló akadályok.