Késő tavaszi lavina tragédiája Utah államban

Több síelőt elsodort és ketten életüket vesztették egy késő tavaszi lavina következtében az amerikai Utah államban, a Salt Lake City közelében található Lone Peak hegycsúcs alatt. A helyi hatóságok pénteken közölték, hogy a csütörtökön történt tragédiában az egyik síelőnek sikerült kiszabadulnia és segítséget hívnia.

A lavina a 3430 méter magas hegycsúcs alatt zúdult a sportolókra, akik közül két férfit – egy 23 és egy 32 éves síelőt – a helikopteres mentők halottnak nyilvánítottak. A helyi rendőrség képviselője szerint a holttestek felkutatására pénteken megpróbálják megközelíteni a területet, mivel a csütörtöki körülmények ezt nem tették lehetővé.

A szerencsétlenül járt sportolók tapasztalt sítúrázók voltak, és felkészülten indultak útnak. Az elmúlt három napban a térségben mintegy 75 centiméter friss, nagy nedvességtartalmú hó esett, erős szél kíséretében, ami elősegítette a lavina kialakulását.

Az idei tél során az Egyesült Államokban már 15-re emelkedett a lavinaáldozatok száma. Az ország hegyvidékein évente átlagosan körülbelül harminc ember hal meg lavinák következtében.