Fura, vicsorgó szörnyek a nyócker Palotanegyedében

Stark Attila, a honi középgeneráció egyik jelentős képző- és iparművészének kiállítása már a megnyitón is nagy sikert aratott a Horánszky utcai Resident Art galériában, és a látogatók 2024. május 25-ig barangolhatnak a különleges világában.

A kiállításra látogatókat Stark Attila Kulocity nevű szürreális világába csábítja, ahol fogukat vicsorgató kutyák, döglött patkányok és régmúlt idők világslágereiből idézett angol nyelvű szövegtöredékek tárulnak a szemük elé. A művész sajátos stílusvilága egyszerre idézi meg Henri Rousseau és Jean-Michel Basquiat festészetét, mégis teljesen egyedi és Starkra jellemző módon. A képregényszerű látásmód rabul ejti a szemlélőt, még ha nem is érti minden részletét a művész mondanivalójának.

Stark művészetében a szabad asszociációk játéka dominál, amely a költészetben García Lorca vagy Apollinaire tollával, vagy akár József Attila verseivel is párhuzamba állítható. A kiállítás látogatóinak nem kell minden részletet érteniük, csupán be kell lépniük ebbe a városi dzsungelbe, ahol a sűrűből mintha Rousseau tigrisei és oroszlánjai, vagy Basquiat csontvázai vicsorognának rájuk.

A kiállítás angol címe "Shifting Baseline", magyarul "Változó alapvonal", amely a művész saját korszakai közti utazásra és a kollektív vizuális emlékezetre is felhívja a figyelmet, mint ahogy Schneller János művészettörténész, a kiállítás kurátora megjegyzi.

Stark Attila 2010-ben vált ismertté a hazai képzőművészeti szcénában, amikor Wahorn Andrással közös kiállításon mutatta be műveit a Vas utcai ROHAM Galériában. A Kulocity, Stark szürreális világa, amelynek neve spanyolul és olaszul is szamarat jelent, már akkor, tizennégy évvel ezelőtt megjelent a művész repertoárjában. Az eredeti Kulocity-könyv 2005-ben készült el, és a ROHAM 2008-ban adta ki.

A Horánszky utcai Resident Art galériában megrendezett kiállítás 2024. május 25-ig várja a látogatókat, akik így betekintést nyerhetnek Stark Attila egyedi és lenyűgöző művészeti világába.