Kevin Spacey hét év után kitálalt: Kiváltságos és kacér voltam

A színész hosszú évek múltán először adott interjút, amelyben hosszasan nyilatkozott arról, min ment keresztül, mióta többek között szexuális zaklatással vádolták meg, amelynek következtében ráadásul elbúcsúzhatott hollywoodi karrierjétől.

A hollywoodi hírességek közül Johnny Depp mellett Kevin Spacey szolgálhat tökéletes példaként, akiket utolért a metoo-mozgalom átka. Anthony Rapp színész 2017-ben vádolta meg testi sértéssel és érzelmi sérelem szándékos okozásával Kevin Spacey-t, mivel elmondása szerint 1986-ban, amikor ő 14 éves volt, az ágyra szorította őt, és az intim testrészeihez nyúlt. Ezen állításokat Spacey ügyvédei határozottan tagadták, azonban Rapp 40 millió dolláros kártérítést követelt az elszenvedett bántalmakért. Az ügyben folytatott utolsó tárgyaláson az esküdtszék úgy határozott, Rapp nem szolgáltatott elég bizonyítékot arra vonatkozólag, hogy az állításai megfelelnek a valóságnak, így a bíró, Lewis Kaplan ejtette a vádakat.

Spacey-t, aki 2004 és 2015 között a londoni The Old Vic színház művészeti igazgatója volt, többek között azzal gyanúsították, hogy bedrogozott egy színészpalántát és szexuális aktust hajtott rajta végre, miközben aludt. Szexuális zaklatással vádolta egy sofőr is, aki szerint Spacey megragadta őt az ágyékánál, így majdnem letért az útról. Egy másik férfi szerint a színész úgy ragadta meg az ágyékánál, mint egy kobra, míg egy másik felperes szerint Spacey a nyakát csókolgatta, és az ő intim testtájékát is megérintette. A vádak hatására Spacey-t jogerősen 30 millió dollár megfizetésére kötelezték a House of Cards sorozat alkotói által elszenvedett veszteségek miatt.

2022 májusában három férfi elleni szexuális zaklatás miatt emeltek vádat Spacey ellen, összesen négy szexuális visszaélésre vonatkozó panasz érkezett, ezen belül három Londonban, egy pedig Gloucestershire-ben történt. 2022 végére már három-három szeméremsértés és szexuális zaklatás, egy esetben pedig beleegyezés nélküli szexuális tevékenység miatt folyt ellene eljárás. Végül a bíróság felmentette a színészt a vádak alól, kijelentve, nem bűnös a négy felperes ellen állítólagosan 2001 és 2013 között az Egyesült Királyságban elkövetett szexuális bűncselekményekben.

Nincs rejtegetnivalója

Mióta Spacey egy metoo-botrány kellős közepén találta magát, igyekezte minél inkább kerülni a sajtót, így interjút sem adott. Hét év után először Dan Woottonnak nyilatkozott, és a beszélgetés során a jelenleg vele kapcsolatban felmerülő vádak mellett beszélt a korábbi meghurcoltatásáról is. A színész kiemelte, nincs semmi rejtegetnivalója. Azok után pedig, hogy az elmúlt években az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is különböző vádakkal kellett szembenéznie, nem hagyhatta szó nélkül a dokumentumfilmben elhangzó állításokat: „Nem mehetek át ezen még egyszer, hogy hagyom magam támadni anélkül, hogy megvédeném magam”.

A brit Channel 4 csatornán megjelent dokumentumfilmben fiatal férfiak által szexuális zaklatással kapcsolatos állítások hangzottak el. Egyikük állítása szerint anno gyakornokként dolgozott Spacey mellett, amikor az 1999-es Tuti seftet forgatta, és egy alkalommal megmasszírozta őt, ami szexuális zaklatásba torkollott. Spacey elismerte, hogy korábban flörtölt vagy kalandba keveredett színésztársaival, de nem ő alkalmazta őket, nem ő volt a főnökük. Azt pedig határozottan elutasította, hogy bármikor törvénybeütközően viselkedett volna.

Próbálja jóvá tenni

Az interjú alatt Spacey megemlítette, a Channel 4 csatorna egy hetet adott neki arra, hogy reagálni tudjon a produkcióban felmerülő állításokra. Elvárták tőle, hogy a metoo-botrányt kirobbantó, Anthony Rapphez köthető esetre is adjon magyarázatot. Kijelentette, egy évbe telt, mire megtalálta a bizonyítékokat, amelyek megcáfolták Rapp ellene felhozott vádait. Spacey kész felelni a múltbeli nem megfelelő viselkedéséért, és az elmúlt tíz évben sokakat megkeresett, hogy jóvá tegye, amit tett.

Annyi a hollywoodi karriernek?

A színész megfogalmazása szerint Anthony Rapp törte derékba a hollywoodi karrierét. Elmondása szerint elveszítette a házát, illetve fél lábbal már a csődben volt, de az utóbbi három évben sok önálló projektbe belefogott. Jelenleg azon dolgozik, hogy feltámassza a karrierjét és vissza szeretne menni dolgozni. Spacey megjegyezte, meg akart bizonyosodni arról, hogy amikor újra felszólal nyilvánosan, már biztos legyen abban, hogy vállalta a felelősséget az elkövetett hibákért.