Ultrafeldolgozott élelmiszerek: a korai halálozás kockázata

Egy 30 éven át tartó tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefügg a korai halálozás kockázatával, és a különböző feldolgozott élelmiszerek eltérő hatást gyakorolnak az egészségre.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket a konyhában ritkán használnak, vagy olyan adalékanyagokat, amelyek célja az ételek ízletesebbé vagy vonzóbbá tétele. Ezek az összetevők megtalálhatók üdítőkben, chipsekben, csomagolt levesekben és jégkrémekben, és tartalmazhatnak tartósítószereket, mesterséges színezékeket, emulgeálószereket, valamint hozzáadott vagy módosított cukrot, sót és zsírokat.

Dr. Mingyang Song, a Harvard TH Chan School of Public Health klinikai epidemiológia és táplálkozástudományi docense szerint a feldolgozott húsok és a cukrozott ételek és italok nem korrelálnak ugyanolyan kockázatokkal, mint az ultrafeldolgozott teljes kiőrlésű gabonafélék.

A kutatás során több mint 100 000 amerikai egészségügyi szakember adatait elemezték, akiknek nem volt rákos, szív- és érrendszeri betegségük vagy cukorbetegségük. A résztvevők 1986 és 2018 között kétévente adtak tájékoztatást egészségi állapotukról és életmódbeli szokásaikról, emellett négyévente részletes étkezési kérdőívet töltöttek ki.

A The BMJ című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a legkevesebb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztó csoport átlagosan napi három adagot evett, míg a legtöbbet fogyasztók átlagosan napi hét adagot. A legtöbbet fogyasztóknál 4%-kal magasabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, beleértve a neurodegeneratív halálozás 9%-kal megnövekedett kockázatát is.

Song az összefüggést "mérsékeltnek" minősítette, és megjegyezte, hogy az összefüggés nem volt egyformán erős az ultrafeldolgozott élelmiszerek minden fajtája esetében. A pozitív összefüggést elsősorban a feldolgozott húsok és a cukorral édesített vagy mesterségesen édesített italok okozzák.

Song szerint nem feltétlenül szükséges az összes ultrafeldolgozott élelmiszer teljes elutasítása, mivel ez egy sokszínű kategória. A gabonafélék és a teljes kiőrlésű kenyerek például szintén ultrafeldolgozott élelmiszereknek számítanak, de ezek is tartalmaznak különböző hasznos tápanyagokat, például rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Ugyanakkor az embereknek meg kellene próbálniuk elkerülni vagy korlátozniuk bizonyos ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását, mint például a feldolgozott húsokat és a cukorral és mesterségesen édesített italokat.

A kutatók azt is megállapították, hogy a halálozási kockázat csökkentésének legfontosabb tényezője a személy általános étrendjének minősége. Ha az emberek általánosságban egészséges étrendet tartanak fenn, nem kell megijedniük. Dr. Peter Wilde, az egyesült királyságbeli Quadram Institute Bioscience emeritus munkatársa szerint az egészséges étrend változatos, minél több színes gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz. Egy adott élelmiszer nem feltétlenül jó vagy rossz, hanem mindkettőből tartalmaz elemeket, és a kettő közötti egyensúly attól függhet, hogy mennyit eszünk belőle.