Orosz Bernadett: A Fideszre szavaztam, de megváltozott a véleményem

"Én 2019 előtt a Fideszre szavaztam, de amikor öt évvel ezelőtt egy bujáki osztálytalálkozón majdnem halálra vert a volt párom, hamar rájöttem, hogy ebben a rendszerben nem az áldozatokat védik" – nyilatkozta Orosz Bernadett a Népszavának.

Orosz Bernadettet bő négy évvel ezelőtt brutálisan bántalmazta korábbi párja, egy nyugalmazott katonai alezredes, ami maradandó egészségkárosodást és súlyos egészségromlást okozott neki. A támadó férfi idén februárban a Balassagyarmati Törvényszék által nem jogerősen egy év tíz hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, de fellebbezett.

Az LMP és más ellenzéki pártok támogatásával Orosz Bernadett 2024-ben önkormányzati képviselő-jelöltként indul Miskolcon, ahol már nyilvántartásba is vették.

Orosz Bernadett kritikusan nyilatkozott a korábbi igazságügyminiszter, Varga Judit tevékenységéről, aki szerinte politikai hisztinek nevezte és nem ratifikálta az Isztambuli Egyezményt, amely a nők elleni erőszak visszaszorítását célozza. Bernadett szerint az Isztambuli Egyezmény ratifikálására égető szükség lenne, de már pár jogszabályi módosítás is sokat segíthetne az áldozatokon.

Bernadett az LMP-t választotta, mert ők keresték meg, és úgy érezte, a kormányzati intézkedések elégtelenek az áldozatok védelmében. Elmondása szerint a szakmai szervezeteket sem veszik figyelembe, és ez motiválta őt a politikai pályára lépésre. A bántalmazásra 2019. november 9-én került sor, amikor Orosz Bernadett és későbbi bántalmazója, K. István egy bujáki rendezvényen vettek részt. A férfi ittas állapotban és féltékenységből erőszakoskodott, majd a nőt hosszan bántalmazta. A bántalmazás során a férfi eltörte Bernadett orrát, „szétzúzta” a fejét és a testét, kitépte a haját és gyakorlatilag majdnem megfojtotta.

A férfi először egy családi rendezvényen esett neki Bernadettnek, ahol beleverte a fejét a falba, majd hazaérkezésük után tovább folytatta a bántalmazást. Augusztusban újból bántalmazta, akkor már azzal fenyegette, hogy a szobában lévő életlen szamurájkarddal vágja el a torkát. Bernadett távoltartást és személyi védelmet is kért a rendőrségtől, de kérését elutasították, az új adatok alapján azonban már távoltartás elrendelését javasolta a rendőrség az 52 éves miskolci férfivel szemben.

„Ezzel a jogi környezettel a bántalmazó a kormány meghosszabbított ökle, mi pedig vért izzadunk az igazunkért, hogy a végén az elkövető megússza egy ejnye-bejnyével” – fogalmazott a hatgyermekes édesanya, aki azóta alig bír tükörbe nézni, mert az arc helyreállító műtétek következtében, mint mondja, alig hasonlít régi önmagára.

Bernadett hozzátette, hogy sosem érdekelte a politika azon túl, hogy elment szavazni. Viszont miután majdnem megöltek, úgy döntött, valamit tenni kell. „Én tényleg mindenkinek írtam, hogy valami változzon, de csak semmitmondó válaszok érkeztek. A szakmai szervezeteket pedig jól láthatóan semmibe veszik. A kormány kergetett bele a jelöltségbe, és kitartok addig, míg az áldozatok számára biztonságos jogi környezet nem teremtünk” – mondta.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.