Greenpeace: Magzatkárosító szer került a gödi csatornákba

A Greenpeace szerint magzatkárosító NMP-oldószer szennyezte a gödi városi kommunális szennyvízcsatornát, amelyet a Samsung-üzem is használ. A környezetvédő szervezet felfedezte, hogy a Samsung-gyár melletti földekre kiömlött szennyezett víz reprodukciót károsító anyagot tartalmaz a gödi "Bócsai körforgalomnál" .

A vizsgálatok során a vízmintákban 200 mikrogramm per liter koncentrációjú NMP-oldószert mutattak ki. A Greenpeace adatigényléssel fordult a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt-hez, amely megerősítette, hogy február 21-én dugulás történt a gödi közüzemi szennyvízelvezető hálózaton, ami a városi-kommunális szennyvíz felszínre kerüléséhez vezetett, és a szántóföldekre is eljutott .

A Greenpeace követelése, hogy a hatóságok vizsgálják ki az esetet, jogi következményeket vonjanak le, és derítsék fel, hogy a szennyezés továbbra is fennáll-e. A szervezet emellett országos petíciót indított, amelyben a kormánytól követeli a hazai akkumulátoripari létesítmények szigorú és hatékony ellenőrzését, hogy a szennyezésmentes működés garantálható legyen .

Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője szerint elfogadhatatlan, hogy a Samsung által is használt kommunális csatornába akkumulátorgyártáshoz használt magzatkárosító mérgek jutottak. A szervezet követeli, hogy a hatóságok vizsgálják ki ezt az esetet, legyen jogi következménye a szennyezésnek, indítsanak vizsgálatot, hogy továbbra is fennáll-e ez a szennyezés, és tegyenek azonnali lépéseket, hogy a jövőben ne történhessen meg hasonló szabálytalan kibocsátás. A Greenpeace továbbá követeli, hogy a környezetvédelmi hatóság szerezzen érvényt a bíróság döntésének, és hatályos környezethasználati engedély hiányában azonnal állítsák le az akkumulátorgyár működését, különösen hogy a Greenpeace mérései alapján feltételezhető, hogy az üzem már eleve nem tartotta az engedélyben előírtakat .

Felmerül a kérdés, hogy eleve miért is működik még a gödi Samsung-gyár, hiszen ahogy egy korábbi cikkben is megírtuk, az üzemnek már egy ideje le kellett volna állnia. Ugyanis a bíróság ideiglenesen felfüggesztette az gyár környezethasználati engedélyét, ami kategorikusan tiltja, hogy a kommunális szennyvízbe toxikus anyagok kerüljenek, illetve technológiai szennyvíz sem kerülhet bele .

A gödi Samsung-gyárban is használt szennyező anyagokat már többször kimutatták a környéken, 2022-ben a gödi kutakban találták meg a most is a környezetbe jutó anyagot, nemrég pedig a gödi levegőben is kimutatták azt. A csőtörésekkel is volt már gondja a Samsung-gyárnak, tavaly novemberben Vácon sérült meg a gyár egyik szennyvízvezetéke, a vízmű szerint akkor szennyvíz nem szivárgott ki .

Borítóképünk illusztráció.