A Magyar Nemzeti Bank elmúlt 100 évét eleveníti meg a Pénzmúzeum új kiállítása

Időszaki kiállítással tiszteleg a Pénzmúzeum a Magyar Nemzeti Bank (MNB) centenáriuma előtt, mely a bank jelentős pillanatait mutatja be és április 27-től ingyenesen látogatható a nagyközönség számára.

A Pénzügyi évszázad – A Magyar Nemzeti Bank 100 éve című kiállítás a Pénzmúzeumban nyílt meg, amely az MNB létrejöttének évfordulójához kapcsolódik, hiszen a jegybankot létrehozó törvény 1924. április 26-án lépett hatályba. A tárlat egyedülálló módon mutatja be az Osztrák Nemzeti Banktól az Osztrák-Magyar Bankon át a mai önálló jegybankig vezető utat, és közelebb hozza a látogatókhoz az MNB tevékenységét, feladatköreit, valamint a munkatársakat az elnököktől a pénzverdei dolgozókig.

A kiállítás tárgyi emlékeket, archív felvételeket, numizmatikai kincseket, hiperinflációs bankjegyek másolatait és soha ki nem adott emlékérem-terveket is bemutat, valamint betekintést nyújt az Aranyvonat történetébe és a gazdaság- valamint pénzügytörténeti eseményekbe. A látogatók digitális és statikus tartalmak, interaktív elemek segítségével ismerkedhetnek meg a kiemelt eseményekkel.

A tárlatot 2024. december 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők, és a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont állandó kiállításának kiegészítő programjaként szolgál, ahol többek között Popovics Sándor, az MNB első elnökének munkásságáról is megemlékeznek. A kiállításon az Elnöki Iroda, egy korabeli bankfiók és a Szabadság téri székház makettje is megtekinthető.

A Pénzmúzeum közleménye említést tesz az MNB 100 országos kvízversenyről is, amely pénteken indult és ahol középiskolások és egyetemisták a jegybank történetéhez és gazdasági, pénzügyi kérdésekhez kapcsolódó tudásukat mérhetik össze. A vetélkedő fél éven át tart, és a résztvevők a jegybank történetével kapcsolatos kérdésekre válaszolhatnak.