Az orosz LNG szankcionálásának káros hatásai Magyarország szerint

Az Európai Unió nagyköveti testülete szerdán fogja megvitatni az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) esetleges szankcionálását, amelyet Magyarország károsnak ítél az energiaszektorra nézve.

A Politico információi szerint az Európai Bizottság először terjesztett elő javaslatot az orosz LNG szankcionálására, amelynek hatásait és Magyarország álláspontját illetően még kérdések merülnek fel. Magyarország korábban minden gázzal kapcsolatos szankciót blokkolt, és most is kritikus hangot ütött meg a tervezett intézkedésekkel szemben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője, Paczolay Máté kifejtette, hogy az ilyen típusú szankciók korlátozzák az európai versenyképességet, áremelkedéshez és ellátási kockázatokhoz vezethetnek. A magyar EU-nagykövet szerdai megbeszélésén várhatóan ezt az álláspontot fogja képviselni.

A szankciók tervezete szerint az intézkedések nem tiltanák meg közvetlenül az orosz LNG behozatalát az EU-ba, de megakadályoznák az uniós országokat abban, hogy az átvett orosz cseppfolyósított földgázt újraexportálják. Továbbá, az EU-nak nem lenne szabad részt vennie az oroszországi tervezett LNG-projektekben.