Gazprom vesztesége és az orosz gazdaság nehézségei

Több mint két évtized után először jelentett veszteséget a Gazprom, ami komoly aggodalmakat vet fel az orosz gazdaság és a Kreml számára.

A Gazprom, Oroszország állami gázcége, 1999 óta először szenvedett el veszteséget, amely tavaly elérte a 6,8 milliárd dollárt. Ez a helyzet jelentős kihívások elé állítja az orosz gazdaságot, különösen a háborús kiadások finanszírozása terén.

Dmitrij Medvegyev, az orosz kormány korábbi vezetője, korábban úgy vélekedett, hogy az Európai Unió megszenvedi majd Oroszország döntését, hogy csökkenti a földgáz exportját az EU-ba. Azonban az európai gázárak 2023-ban csupán a jóslatok egy tizedére csökkentek, ami a Gazprom számára hatalmas, 6,8 milliárd dolláros veszteséget eredményezett.

A Gazprom veszteségei közvetlenül kapcsolódnak az orosz kormány 2022-es döntéséhez, hogy korlátozza a gázszállítást Európába. Ennek eredményeként az EU orosz gázimportja a 1970-es évek óta a legalacsonyabb szintre esett vissza, 2021-es 40%-ról 2023-ban mindössze 8%-ra csökkent.

Ez a drasztikus visszaesés a Gazprom számára váratlan veszteségeket okozott, hiszen a cég külföldi értékesítésből származó bevételei 2023-ban kétharmadával estek vissza.

A veszteségek valószínűleg jelentős hatást gyakorolnak majd Oroszország képességére, hogy finanszírozza az ukrajnai háborúját. A Gazpromnak az orosz államkasszába történő befizetései, amelyek vámokból és jövedéki adókból származnak, 2023-ban négyötödével csökkentek.

A Kreml arra utasította a Gazpromot, hogy 2025-ig havi 500 millió dolláros illetéket fizessen az államnak, hogy segítsen pótolni a növekvő katonai kiadásokat. Azonban kérdéses, hogy a cég hogyan fogja tudni teljesíteni ezt a kötelezettséget a veszteségek fényében 2024-ben. A Gazprom nehézségei miatt szükségessé válhat a gázmezőkbe és gázvezetékekbe tervezett beruházások csökkentése is, ami tovább ronthatja az orosz GDP növekedési kilátásait.