Valódi gyermekvédelmet sürget az LMP

Számos ombudsmani vizsgálat bizonyítja, hogy komoly problémákkal küzdenek a gyermekvédelmi intézmények - mondta Hohn Krisztina, az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője a "Mikor lesz valódi előrelépés a gyermekvédelemben?" című online sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések, valamint a családon belüli, az iskolai, illetve gyermekvédelmi intézményekben elkövetett erőszakos bűncselekmények nem tekinthetők magánügynek, és minden esetben alapos vizsgálatot igényelnek. Hohn Krisztina szerint a gyermekvédelmi és szociális intézmények normatív támogatásának felülvizsgálata is elengedhetetlen, mivel több forrásra van szükség a működési és bérköltségek, valamint a tárgyi és személyi feltételek biztosításához. A szakemberhiány megelőzése érdekében a dolgozók fizetését is meg kell emelni.

Több mint 100 nap telt el az úgynevezett kegyelmi ügy kirobbanása óta, amely rámutatott a gyermekvédelmi rendszer súlyos problémáira. Az LMP politikusa szerint a Fidesz által ígért új gyermekvédelmi törvény még mindig várat magára, és csupán részintézkedések történtek az elmúlt időszakban. Hohn Krisztina kifejtette, hogy az LMP már benyújtotta javaslatait a parlamentnek, azonban ezeket a Fidesz "rendre lesöpri asztalról".

Az LMP továbbra is kiemelt fontosságúnak tartja a családi pótlék emelését, amely 2008 óta nem változott. Emellett a gyerekek védelmét szorgalmazza az interneten, különösen a közösségi médiában terjedő pornográf tartalmakkal szemben. Ennek érdekében szükségesnek látják, hogy a kormány jogszabályban írja elő a kiskorúakat oktató intézményekben a gyermekek és szülők kötelező felvilágosítását.