A globális felmelegedés súlyos gazdasági következményekkel jár

Egy friss tanulmány szerint a globális hőmérséklet 1 Celsius-fokos emelkedése a világ GDP-jének 12%-os csökkenésével járhat, ami hatszor nagyobb gazdasági kárt jelent, mint korábban becsülték.

A Harvard egyetem kutatói által készített elemzés rámutat, hogy az éghajlatváltozás gazdasági hatásai jelentősen meghaladják a korábbi előrejelzéseket. Adrien Bilal közgazdász és a tanulmány társszerzője szerint a jelenlegi trendek mellett az emberek 2100-ra akár 50%-kal is szegényebbek lehetnek, mint az éghajlatváltozás nélkül lennének. A kutatás a szén-dioxid társadalmi költségét is tonnánként 1056 dollárra becsüli, szemben az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának 190 dolláros becslésével.

A tanulmány újítása, hogy a gazdasági költségeket nem országonként, hanem globális szinten vizsgálja, figyelembe véve az éghajlati hatások összefüggő jellegét, mint például a hőhullámok és viharok, amelyek befolyásolják a terméshozamokat és a munkaerő termelékenységét.

A kutatók megállapítása szerint az éghajlatváltozás gazdasági hatásai az egész világon meglepően egyenletesek lesznek, és különösen az alacsonyabb jövedelmű országokat érinthetik hátrányosan, mivel kevesebb vagyonnal indulnak.

A tanulmány szerint a gazdag országoknak gazdasági érdekükben kellene lépéseket tenniük a kibocsátások csökkentése és a fejlődő államok támogatása érdekében, hogy a károkat mérsékeljék.

Végül, a kutatás kiemeli, hogy még jelentős kibocsátáscsökkentés esetén is a GDP mintegy 15%-os csökkenésével kell számolni, ha a globális felmelegedés az évszázad végére 1,5 Celsius-fok felett marad. Ez a megállapítás egybevág egy másik, a múlt hónapban közzétett kutatással, amely szerint az átlagjövedelmek a következő 26 évben majdnem ötödével csökkenhetnek az éghajlatváltozás hatásai miatt.