Az évszázad csalása

A 2008-as szén-dioxid kvóta csalásról szóló Az évszázad csalása című francia bűnügyi sorozat első epizódját már bemutatták, és a hivatalos megjelenésig már csak egy hetet kell várni.

A sorozat a 2008-as szén-dioxid kvóta kereskedelemmel összefüggő áfacsalással foglalkozik, amely során egy három főből álló bűnbanda több mint 1 milliárd eurót sikkasztott el. A 12 részes sorozat a "kaszinókapitalizmus" és a politika frontális ütközését, valamint az emberi szenvedélyeket mutatja be, amelyek túlmutatnak az egyszerű kapzsiságon. A valós eseményeken alapuló izgalmas bűnügyi thriller a Direct One kínálatában lesz elérhető május 13-tól.

A CANAL+ által készített sorozat az európai történelem egyik legvakmerőbb és legjövedelmezőbb gazdasági csalásának igaz történetén alapul, amelyet a francia és az európai hatóságok "az évszázad csalásának" neveztek el.

A csalásban két nehézsorsú, kisstílű bűnöző és egy gazdag kereskedő vettek részt, akik a szén-dioxid-kibocsátási kvóták adásvételével kerestek jelentős összegeket. A francia hatóságoknak sikerült felgöngyölíteniük az ügyet, ami 2016 májusában 12 ember bíróság elé állításához vezetett. A banda két tagját nyolc év börtönbüntetésre ítélték, és 283 millió euró kártérítés megfizetésére kötelezték.

A sorozatban a szereplők neveit megváltoztatták, de a történetük valódi. Az eset után Franciaországban és az EU-ban is módosították a jogszabályokat, hogy hasonló visszaélések ne fordulhassanak elő. A széndioxid-kvótakereskedelem az európai klímapolitika sikertörténetévé vált.

Dr. Bart István klímapolitikai szakértő szerint a rendszernek számos gyermekbetegsége volt, és az egyik legsúlyosabb hiba az volt, hogy nem figyeltek a kvótakereskedelem adójogi szabályozására, ami több milliárdos kárt okozott.

Az évszázad csalása Xavier Giannoli rendező első televíziós alkotása, amely egyszerre krimi, pénzügyi nyomozás, környezetvédelmi vita és spirituális útkeresés. A sorozatban a nyomozó és a banda egyik tagja közötti különleges kapcsolatot is bemutatják.

A főszereplőket César-díjas színészek alakítják, köztük Vincent Lindon és Niels Schneider. A sorozat minden epizódja izgalmas és magával ragadó, a történet pedig a valós eseményeken alapul.

Gyárfás Dorka filmes újságíró szerint Vincent Lindon neve garancia a magas színvonalú, művészi igénnyel készült filmekre és sorozatokra.

Az évszázad csalása május 13-tól a Direct Now alkalmazásban streamelhető, és május 16-tól a Direct One TV-csatornán is megtekinthető.

Az évszázad csalása

  • Magyarországi premier: 2024. május 13.
  • Epizódok száma: 12
  • Rendező: Xavier Giannoli, Fréderic Planchon
  • Író: Xavier Giannoli, Jean-Baptiste Delafon, Fabrice Arfi