Ilaria Salis: A történelem igazságos oldalán állok

"Tudom, hogy a történelem jó oldalán állok, és nem akarom, hogy politikai nézeteimért ítéljenek el" – nyilatkozta Ilaria Salis, az olasz antifaaktivista, aki jelenleg Magyarországon van fogva tartva.

Ilaria Salis a La Stampa olasz napilapban vasárnap megjelent interjúban beszélt helyzetéről, és igazságtalanság áldozatának nevezte magát. Kijelentette, hogy azt szeretné, ha a vele szemben folyó bírósági eljárás tiszteletben tartaná az alapvető emberi jogokat, az arányosság elvét és az ártatlanság vélelmét.

Az interjút a budapesti Gyorskocsi utcai börtönben készítették, ahol Salis jelenleg fogva tartják. Az újságíró kérdéseit és a válaszokat Ilaria Salis apja közvetítette a lányával folytatott beszélőkön keresztül. A La Stampa megjegyezte, hogy Salis több kérdésre nem tudott vagy nem akart válaszolni, például az olasz kormány támogatásáról vagy az olaszországi többségi pártok és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közelségének esetleges befolyásáról.

Roberto Salis, Ilaria apja szerint lánya óvatos a nyilatkozataival, mert attól tart, hogy szavai ellene fordulhatnak. Aggódik testi épségéért és nem szeretné kockáztatni a bírósági tárgyalás kimenetelét. A lap hozzátette, hogy a 39 éves nő a börtönben korlátozottan fogadhat látogatókat, nem olvashat újságot, és nincs internethozzáférési lehetősége.

Salist 2022. február 11-én vették őrizetbe Budapesten, a vád szerint társaival több embert megtámadtak és súlyosan bántalmaztak az utcán. Ügyvédei szerint a következő héten hagyhatja el a börtönt, és Budapesten bűnügyi felügyelet alá kerülhet tizenhat millió forint óvadék fejében, az első fokú ítéletig. Apja szerint akár 24 év börtönre is ítélhetik, míg más források szerint a büntetés akár 11 év is lehet.

A nő a júniusi európai parlamenti választásokon jelöltként indul a Zöldek és a Baloldal Szövetsége olasz pártkoalíció színeiben. Amennyiben bekerül az Európai Parlamentbe, immunitást élvezhet. Az interjúban Salis kiemelte, hogy amennyiben európai képviselő lesz, az emberi jogokért akar küzdeni, különös tekintettel a rabok helyzetére.

Arra a kérdésre, miszerint vannak, akik úgy gondolják, hogy a túlzott nyilvánosság árthat a bírósági ügyének, mások azt, hogy mentelmi joggal akarja megúszni a tárgyalást, úgy válaszolt: “A bírósági helyzetemet nem befolyásolhatják és nem is szabad, hogy politikai pozícióim hátrányosan befolyásolják vagy súlyosbítsák”. Hozzátette, hogy nem az a szándéka, hogy kitérjen, hanem hogy megvédje magát egy olyan eljárás keretében, amelyben az alapvető jogok garantáltak.