Magyar Péter újrahasznosította az EP-listáját a fővárosban

A Tisza-párt fővárosi listájának nyilvánosságra hozatala után kiderült, hogy azonos nevek szerepelnek az EP-listával, beleértve a listavezető Magyar Pétert is.

A Tisza-párt fővárosi jelöltlistája, amelyet Magyar Péter vezet, 12 névből áll, és ezek közül hat név megegyezik a párt Európai Parlamenti (EP) listájával. A két lista közös szereplői között van Kulja András, aki Tiktok-influenszerként is ismert, és több mint 360 ezer követővel rendelkezik. Videóit, amelyek az egészségügyi témákat ölelik fel, több millióan tekintették meg.

Gerzsenyi Gabriella szintén mindkét listán helyet kapott, ő Beregszászon született, és 15 évig dolgozott az Európai Bizottságánál Brüsszelben. Jelenleg Magyarországon él, és íróként tevékenykedik.

A listán szerepel továbbá Kollár Kinga jogász-közgazdász, aki Luxemburgban él és az Európai Bizottságnál dolgozik, valamint Bujdosó Andrea, aki Nagyszalontán született és programozó matematikusként végzett. Molnár Dániel villamosmérnök, aki Cambridge-ben is tanult, és célja, hogy Magyarországot innovációs nagyhatalommá tegye.

Új nevek is felbukkantak a listán, mint például Ordas Eszter, Porcher Áron Somerville, aki befektetési szakértőként dolgozik, Böröck-Gémes Szilvia művészmenedzser, Barna Judit Annamária, aki korábban kritikusan nyilatkozott Magyarról, de most a Tisza párt jelöltje Kőbányán, és Bovier György, motivációs előadó és a magyar kerekesszékes tenisz válogatott kerettagja.

Érdekesség, hogy a Tisza-párt fővárosi listájáról hiányzik Dálnoki Áron és Balogh Balázs neve, akik a XVII., illetve a XVIII. kerületi polgármester-jelöltek, valamint Markovits Szilvia sem szerepel a listán, aki a XVIII. kerületben képviselőjelöltként indul.

Magyar Péter korábban azt mondta, hogy ha a választók voksai alapján be is kerülne az Európai Parlamentbe, nem fog beülni, de egyelőre még nem tudni, hogy a Fővárosi Közgyűlésben egy esetleges Tisza-frakciót vezetne-e.

A Tisza párt célja, hogy Budapest ne maradjon a Fidesz és a kék Fidesz, a DK játszótere. Magyar Péter szerint pártja nélkül Budapesten, a Fővárosi Közgyűlésben nem születhetne döntés. A június 9-i önkormányzati választáson a Tisza listája esetleges sikerével Magyar Péter formációja megkerülhetetlenné válhat a testületben.

A fővárosi listás választási rendszer módosítása után a Fővárosi Közgyűlést nem polgármesterek, hanem a pártlistákra leadott szavazatok arányában fogják alkotni, így a 32 képviselői hely sorsa a budapestiek szavazatai alapján dől el. Közvetlenül csak a főpolgármester személyéről fognak szavazni.