Pünkösd reggelének színpompás égboltja Budapesten

Budapesten és környékén a pünkösd reggelét záporok és a felkelő nap különleges együttállása tette felejthetetlenné, amely szivárványos és görgőfelhővel tarkított látványt nyújtott a korán kelőknek.

A pünkösd hajnalán az ország középső részein záporok és zivatarok kísérték a reggelt. A fővárosban nagy mennyiségű csapadék hullott, és a napkelte fényében egy különösen színes cella érte el Budapestet, amely piros, sárga és rózsaszín árnyalatokban pompázott. A látványos időjárási jelenségek között szivárvány is megjelent, valamint görgőfelhő is megfigyelhető volt. Ezek után a csapadékzóna kelet felé haladt tovább – tájékoztatott az Időkép.

Azonban a pünkösdhétfői időjárás nem ígérkezik olyan kellemesnek. Az Időkép előrejelzése szerint hétfő délelőtt kevesebb, majd délutánra egyre több csapadék érkezik az ország területére. Délelőtt főleg az északi megyékre jeleztek gyengébb intenzitású esőt, kiemelve, hogy a záporokhoz helyeként villámlás is csatlakozhat. Hétfő délután egyre több esőfelhő várható, és több helyen fordulnak majd elő záporok, zivatarok. Rövid idő alatt zúdulhat le nagy mennyiségű csapadék: akár 15-25 mm-nél is több eshet egyszerre. Az ország déli területein apró szemű, egy-két centis jégeső sem kizárt, valamint itt viharos széllökés kíséri majd a zivatarokat.

A következő napokban sem várható jelentős javulás az időjárásban. Kedden délelőtt hosszabb napos időszakok lesznek elszórt záporokkal, zivatarokkal, majd délután délnyugat felől heves viharok érkeznek. A Dunántúltól az északi tájakra haladó viharfelhők jelentős csapadékkal, erős villámlással, jégesővel és viharos széllel érkeznek. A hőmérséklet kora nyárias marad, akár 30 fok is lehet kedden, de a viharokat követően nagyot csökkenhet a hőmérséklet.

Szerdán tovább folytatódik a záporok és zivatarok sora, a délnyugati szél élénk, nyugaton helyenként erős lesz, de a hőmérséklet továbbra is tartja majd magát a nyárias maximumokhoz.