Miskolc: A politikai változások színtere

Miskolc városa tanúja volt a szocializmus bukásának, a Jobbik felemelkedésének és a Fidesz erősödésének. A borsodi embereknek a foci jelentette az egyik legfontosabb közösségi élményt, különösen a DVTK iránti elköteleződésükkel tűntek ki. A helyi identitás az elitellenesség és a munkásgyökerek mentén alakult ki, amely jelentős társadalmi mozgósító erőt képviselt.

1999 januárjában a DVTK helyzete miatt szurkolói tüntetés zajlott a Városház téren, amelyen Tornyi Barnabás is megjelent, de a klub végül kiesett az élvonalból. Két évtizeddel később Magyar Péter politikai fellépése is hasonló tömeget vonzott, és a városban kialakult elitellenes közhangulatot célozta meg szónoklatával. A politikai szövetségesek hiánya ellenére is jelentős érdeklődést váltott ki a baloldali fellegvárban. Miskolc azonban a magyarizmus számára becsatornázhatatlan területnek bizonyult, ahol az ellenzék külön polgármesterjelöltekkel és egyéni választókerületi indulókkal készül a választásokra.

Az ellenzéki oldalon két tömb, az MSZP-DK-Párbeszéd-LMP által támogatott baloldali alternatíva és a civilek-Momentum-Jobbik összefogás külön indít jelölteket. Barkai László gyermekorvos és Varga Andrea jelenlegi alpolgármester a polgármesterjelöltek. A kettős indulás növelheti a Fidesz esélyeit, amit Dobrev Klára is megjegyzett egy interjúban.

A Fidesz Tóth-Szántai Józsefet, egy helyi rádióst épít fel jelöltként, aki jelentős összegeket költött Facebook-hirdetésekre. A Tisza Párt az EP-választáson lesz jelen, de önkormányzati választáson nem indít jelölteket. A Kutyapárt visszahúzta jelöltjeit, így a politikai elitben csalódottak számára nem maradt alternatíva.

2019-ben az ellenzéki összefogás sikeres volt, és Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója nyerte meg a polgármesteri széket. Veres jelentős választói felhatalmazással rendelkezett, de idén nem indul újra. A DK és az LMP nem támogatja Verest, helyette Hegedűs Andreát indítanák.

A Fidesz 2019-ben csak négy egyéni választókerületet nyert meg, és az akkori győztesek közül senki nem indul újra. A miskolci választáson a Fidesznek lehet esélye a polgármesteri szék visszahódítására, de a közgyűlésben valószínűleg nem lesz többsége.

Borsod megye a 2010-ig tartó időszakban a szocialista párt egyik erőssége volt, de erős helyi vezetők hiányában. A Jobbik 2010-ben jelentős támogatást kapott a megyében, de 2022-re ez a támogatás jelentősen csökkent.

A megye legnagyobb városai ma is ellenzéki kézen vannak, de az országos politikai folyamatokra ez kevés hatással van. Ózdon, Kazincbarcikán és Tiszaújvárosban az ellenzék vezeti a várost, míg Mezőkövesden és Sátoraljaújhelyen a Fidesznek nagy többsége van. Sárospatakon érdekes verseny alakulhat ki a polgármesteri székért.