A halál az élet része, a hospice az élők menedéke

A Hospice Házban megrendezett sajtótájékoztató egyik fő témája a szorongás volt: a szorongás a témától, ami óriási károkat okoz, és amelynek enyhítése az egyik fő küldetése az 1991-ben indult magyarországi hospice mozgalomnak.

Az óbudai Kenyeres utcában nyílt meg az első hospice ház 2005-ben, korábban csak kórházakban működtek ilyen osztályok. A hospice mozgalomnak köszönhetően ma már száz hospice szolgáltató működik az országban. A WHO és az új európai standardok szerint 1 millió lakosra minimum 80-100 hospice és palliatív ággyal kell számolni, Magyarországon ennek körülbelül a felét értük el.

Muszbek Katalin, a hospice szemlélet és intézményrendszer magyarországi úttörője, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület első elnöke, a Hospice Alapítvány vezetését 75. születésnapján adta át. Az új orvos-igazgató Tóth Krisztina lett, aki 20 éve tagja a Hospice Ház csapatának.

A hospice szolgáltatás célja a gyógyíthatatlan betegek életminőségének javítása, testi és lelki szenvedéseik enyhítése, valamint a hozzátartozók segítése. Az ellátásban orvosok, ápolók, gyógytornászok, pszichológusok, szociális munkások, lelkészek, dietetikusok és képzett önkéntes segítők vesznek részt.

Magyarországon a betegek gyakran későn kerülnek be a hospice ellátásba, az átlagos időtartam 24 napra csökkent. A hospice mozgalom célja, hogy a társadalom megtanulja kezelni a gyógyíthatatlan betegségekkel kapcsolatos helyzeteket.

A Hospice Alapítvány tevékenysége az intézeti és otthoni ápoláson túlmutat, többek között pszichológiai támogatást, fájdalomambulanciát, gyermek hospice-t, oktatást és társadalmi szemléletformálást is magában foglal. Az életvégi tervezés is fontos része a munkájuknak, amelynek célja, hogy az emberek egészségük teljében is nyíltan beszéljenek az élet végéről.

A Hospice Alapítvány költségvetésének csak 20 százalékát kapja a NEAK-tól, a többit magán- és céges adományokból, valamint egyszázalékos felajánlásokból kell előteremteniük. A sajtótájékoztatón bemutatott szabadulószoba is az alapítvány finanszírozását segíti.

A Hospice Házban a játéknak és a nevetésnek is helye van, ahol a dolgozók egymáshoz régóta és erősen kötődnek. A látogatás során a szorongás helyét a nyugalom vette át.