A gyermekvédelmi törvénymódosítások és az államfői kegyelmi jog vitái

A kormánypártok a gyermekvédelmi törvénymódosítások szavazását a választások utánra halasztották, amelyek között az Alaptörvény módosítása is szerepel. A változtatások közül kiemelkedik az államfői kegyelmi jog korlátozása, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezett.

A Fidesz és a kormány a választások utánra tervezi a gyermekvédelmi törvénymódosítók zárószavazását, június 10-11-re. A törvénycsomag három fő elemből áll, amelyek közül kettő kerül terítékre a tavaszi ülésszak utolsó napjaiban.

Az egyik elem az államfő kegyelmi jogkörét korlátozó 13. Alaptörvény-módosítás, amelyet Orbán Viktor nyújtott be. A módosítás eltörölné az államfői kegyelmek igazságügyi miniszteri ellenjegyzését, amely eddig egyfajta kontrollelemként szolgált.

A csomag másik eleme a pedofil jellegű bűncselekményekkel kapcsolatos szigorításokat tartalmazza. Egy kapcsolódó módosító javaslat az egyházi személyeket is bevonja a jelentési kötelezettség körébe, de kivételt tesz a gyóntató papokkal szemben.

A harmadik elem, amely egy preventív jellegű javaslatkör, lehetővé teszi a szülők számára, hogy korlátozhassák gyerekeik internetes hozzáférését, de ennek zárószavazása még nincs tervben.

A kegyelmi jog korlátozása érdekes paradoxonokat hozhat. Az Alaptörvény módosítása szerint az államfő nem gyakorolhatja kegyelmi jogát kiskorú sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén. Ez azt jelenti, hogy egy 51 ezer forint értékű kerékpárt ellopó kiskorú nem kaphatna kegyelmet, míg egy több emberen, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölésért elítélt személy igen, amennyiben a sértettek között nem volt kiskorú.

A törvénymódosításokat kritikus szakértők szerint átgondolatlanoknak tartják, és a gyakorlatban furcsa helyzeteket eredményezhetnek. Például egy anya, aki megakadályozza, hogy gyereke az elvált férjéhez menjen, nem kaphatna kegyelmet, ha elítélik, vagy egy apa, aki nem fizet gyermektartást, és a gyerek ellátatlanul marad, szintén nem részesülhetne kegyelemben.

A gyermekvédelmi csomag egy másik eleme, a gyermekekkel foglalkozók alkalmassági vizsgálata sem jelent teljes megoldást, hiszen nem minden alkalmazott esik bele a szűrőrendszerbe, ami újabb visszaélésekhez vezethet.