Gyurcsány Ferenc kritikával illette az új köztársasági elnök-jelöltet és a Tisza Párt alelnökét

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke pünkösdvasárnap bíráló hangvételű bejegyzést tett közzé a Facebookon, amelyben Sulyok Tamást, az új köztársasági elnök-jelöltet, valamint Magyar Pétert, a Tisza Párt alelnökét is kiosztotta.

A DK elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök titkolózott az új köztársasági elnök-jelölttel kapcsolatban, és a Parlament sem intézhetett kérdéseket Sulyok Tamáshoz, mielőtt megválasztották volna. Gyurcsány Ferenc úgy véli, hogy a köztársasági elnök-jelölt kiválasztása Orbán alatt egyszerűbb folyamat, mint műkörmösnek állni.

A DK elnöke kínosnak nevezte volna, ha Sulyok Tamás köztársasági elnökről megválasztása előtt kiderül, hogy "megszorított nácimentegető" lett volna. Gyurcsány szerint most már tudják, mi volt a titkolózás oka, mégpedig a jelölt "súlyosan terhelt pedigréje".

Gyurcsány Ferenc emellett Magyar Pétert is kritizálta, mondván, hogy a Tisza Párt alelnöke szintén rejtegeti az embereit, és azokról a nevükön és hivatalos életrajzukon kívül semmit sem lehet tudni. A DK elnöke kérdéseket tett fel Magyar Péterrel és jelöltjeivel kapcsolatban, például hogy vezetett-e már bármilyen összetett politikai közösséget, vagy hogy hajlandóak-e az emberek ismeretlenül rábízni saját és családjuk sorsát olyan jelöltekre, akiket Magyar Péter jó embereknek tart.

A Tisza Párt alelnökének és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatójának közötti szóváltás is napvilágot látott. Magyar Péter szombaton a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy feljelentést tesz Orbán Viktor miniszterelnök ellen rágalmazás miatt, mivel szerinte a miniszterelnök és propagandistái azzal kampányolnak, hogy az ellenzéki politikusok háborúpártiak. Orbán Balázs kommentjében válaszolt, mondván, hogy Magyar Péter finanszírozói és futtatói döntik el, hogy ő háborúpárti-e, és szerinte ezek az emberek mind háborúpártiak. A politikai igazgató szerint Magyar Pétert azért támogatják, hogy végrehajtsa a parancsaikat, és bármit is mondjon, háborúpárti lesz. Magyar Péter erre csak annyit válaszolt, hogy "a humor nem jobboldali műfaj, Balázs".

Gyurcsány Ferenc továbbá felvetette, hogy miért nem áll ki Magyar Péter vitákra, és miért keresi a kifogásokat, valamint megkérdőjelezte, hogy a Tisza Párt alelnöke és jelöltjei miért nem mukkannak, és miért vannak letiltva. A volt miniszterelnök szerint ezek a jelöltek ismeretlenek, és arra kérdez rá, hogy vajon vissza lehet-e majd vinni őket, ha mégsem válnak be.

Gyurcsány Ferenc a Facebookon közzétett bejegyzésében azt is kifogásolta, hogy Magyar Péter és Orbán Viktor hasonló módon rejtegetik embereik valódi arcát, és hogy a Tisza Párt alelnöke nem teszi lehetővé, hogy a jelöltjeihez kérdéseket intézzenek. A DK elnöke azt is megkérdőjelezte, hogy az emberek hajlandóak-e ismeretlenül rábízni sorsukat olyan jelöltekre, akiket csak Magyar Péter ajánl jó embereknek, és ezzel összefüggésben egy humoros példával élve felvetette, hogy vajon egy tapasztalatlan szülészasszisztensre bíznák-e a gyermek születését.

Gyurcsány Ferenc újabb kritikával illette Magyar Pétert, mondván, hogy a Tisza Párt alelnöke nem vezetett még egy falut sem, és kétséges, hogy rábízná az országot. Ezzel szemben az unokatestvérére, Öcsire, aki dolgos és család- és hazaszerető ember, inkább rábízná, mivel ő még nem rontotta el soha, úgy, mint ők, igaz, eddig nem is próbálkozott. Gyurcsány szerint Öcsi eljönne vitatkozni is, és megkérdezte, nem adnának-e neki is egy esélyt.