A farmer eredetének rejtélye

Egy új kiállítás és egy ismeretlen művész festménye felveti a lehetőséget, hogy a farmer anyagának története akár 200 évvel is régebbre nyúlhat vissza, mint azt korábban gondoltuk.

A világ egyik legnépszerűbb és legtartósabb szövetének, a farmernek az eredete újra vitatottá vált egy olyan festmény felfedezésével, amely egy nőt ábrázol 17. századi Olaszországban, farmer ruhaneműben. Ez a lelet arra utalhat, hogy a farmer történelme korábban kezdődött, mint ahogy azt a Guardian írja.

Az Egyesült Államokban a kék farmer az informalitás és a kétkezi munka szimbóluma, és bár néhány elmélet szerint Dél-Franciaországból származhat, a legelfogadottabb nézet szerint Levi Strauss német bevándorló találta fel mintegy 150 évvel ezelőtt. A Maurizio Canesso által vezetett nemzetközi képzőművészeti kereskedő galéria további kutatásokat sürget az ismeretlen festő azonosítása érdekében, aki gyakran ábrázolta az észak-olaszországi szegényeket kék farmerben.

A Galerie Canesso, amelynek bemutatótermei vannak Európa nagyobb városaiban és kiállításai a londoni művészeti vásárokon, 2024 májusában ünnepli fennállásának 30. évfordulóját egy vándorkiállítással, amely bemutatja azokat a műveket, amelyeket korábban már eladtak.

A kiállítás legfontosabb darabja a Woman Begging With Two Children (Kolduló nő két gyermekkel) című kép lesz, amely Canesso szerint arra utalhat, hogy a farmer anyaga Lombardiából származhat. A képen a nő kopottnak tűnő farmerszoknyát visel. Véronique Damian, a párizsi Galerie Canesso munkatársa szerint a művész a 17. század végén töltötte aktív éveinek nagy részét Lombardiában, de feltételezhető, hogy máshol tanult.

Genova városa, amely azt állítja, hogy a farmer otthona, Genova Jeans címmel egy nagy kiállítással kívánja bizonyítani az anyag eredetét. Marco Bucci, a város polgármestere szerint készen állnak egy olyan eseményre, amely a világ egyik leghíresebb szövetének és ruházatának újrafelfedezéséhez vezet.

A milánói Mudec ingyenes kiállításon népszerűsíti a Levi's változatát a történetről, amely szerint a kék farmer 1873. május 20-án született, amikor Strauss és Jacob Davis amerikai szabadalmat szerzett az anyag férfi munkanadrághoz való felhasználásához. A Levi's szerint a farmernadrágokat csak később gyártották a híres kék színben, és a ruhadarabot 1960-ig derékoverallnak nevezték.

Franciaországban a nézet az, hogy a farmer Nîmes városából származik, ahol a serge de Nîmes néven ismert pamut szövetet gyártották. Észak-Korea az egyetlen ország, amelyet farmermentes övezetnek tekintenek, mivel a viselet az Egyesült Államokhoz és a nyugati dekadenciához kötődik.

A madridi Museo del Traje-ben bemutatott Jeans, From the Street to the Ritz kiállítás a szövet történetét mutatta be, és Yves Saint Laurent francia divattervező szavait idézte a témával kapcsolatban:

Bárcsak én találtam volna fel a kék farmert! Van bennük kifejezés, szerénység, szexepil, egyszerűség, minden, amit a ruháimtól remélek.