Szükség van-e a tizedik A majmok bolygója-filmre?

A A majmok bolygója: A birodalom című film, amely a majomcivilizáció bronzkorát mutatja be, újabb részével gazdagítja a híres filmsorozatot.

A A majmok bolygója filmek iránti érdeklődésünk időszakosan változik, és ezek a változások sokat elárulhatnak rólunk, emberekről. A korábbi filmek egy hanyatló Amerikában születtek, amikor az ország a vietnámi háború és a polgárjogi mozgalmak erőszakos eseményei közepette rohant a vesztébe. Az új filmek pedig egy olyan időszakban érkeznek, amikor ismét hanyatlástörténet szereplőinek érezzük magunkat. A tíz évvel ezelőtti nyitó darabban például egy világjárvány pusztítja az emberiséget, ami a jelenkorunkkal való azonosulást erősíti.

A A majmok bolygója sorozat legújabb részében, a A birodalomban, évszázadokkal később találkozunk a történettel, ahol Caesar már csak egy távoli emlék, és az új generációk különböző céljaikra használják fel hagyatékát. A film arra a kérdésre keresi a választ, hogy a békepártiság vagy a militáns szembenállás lesz-e az új epizód hőse, Noa számára a meghatározó.

A A majmok bolygója: A birodalom a sorozat tizedik filmje, és a hátterében Pierre Boulle több mint hatvan éve megjelent klasszikus sci-fi regénye áll. A filmek során a korábbi ötleteket újszerűen rendezik egymás mellé, és a legújabb részben is felfedezhetőek az előző filmekből ismert elemek.

A film legnagyobb izgalmát nem a cselekmény, hanem azok a pillanatok adják, amikor a majmos jövő és az emberi jelen egymáshoz kerülnek a legközelebb. A természettel való harmóniára vágyunk, és a film rámutat, hogy ha a természet közelségét akarjuk, akkor saját pusztulásunkat kell elfogadnunk.

A A majmok bolygója: A birodalom Wes Ball rendezésében készült, aki korábban az Az útvesztő-trilógiát is jegyezte, és a film operatőre a magyar Pados Gyula volt. A film alapvetően a forgatókönyvíró, Josh Friedman munkája, és a befejezés az Avatar: A víz útja akciódús fináléjához hasonlít.

Végül is a A majmok bolygója történeteinket a saját félelmeink és vágyaink formálják, és ezek teszik fontossá a sorozatot. A film arra a kérdésre is választ keres, hogy a jövőben képesek leszünk-e még beszélni, vagy jobb lenne, ha a majmoknak adnánk át a helyünket.

A majmok bolygója: A birodalom (Kingdom of the Planet of the Apes), 2024, 145 perc. 24.hu: 6/10.