Teljesen átalakul a Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség átfogó átalakításon megy keresztül, melynek célja egy 21. századi, NATO-kompatibilis, világszínvonalú haderő kialakítása, kultúra- és szemléletváltással egybekötve – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A miniszter Balassagyarmaton, a Honvédelmi Sportközpontban tartott Szemere Miklós négytusa lövész csapatverseny eredményhirdetésén beszélt arról, hogy a békeidőben szolgáló egyenruhás munkavállalók helyét a hazaszeretet, a harci szellem és az eltökéltség jellemzi magyar fiatalok veszik át. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy a fiatalok számára ez a szolgálat rendkívül komoly elköteleződést jelent.

A honvédelmi miniszter arra buzdította a fiatalokat, hogy csatlakozzanak a folyamathoz, mivel ez személyes életükben is jó döntésnek bizonyulhat. Kiemelte, hogy aki ezt az utat választja, az minden nap azzal fekhet le, hogy egy szent ügyet szolgál.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf továbbá kiemelte a magyar fiatalok fontosságát a nemzet védelmében, arra ösztönözve őket, hogy ismerjék fel a saját védelem iránti felelősségüket. A miniszter szerint Magyarország, a magyar kultúra és értékek védelme kizárólag a magyarok számára fontos, és ez a legfontosabb feladatuk.

A honvédelmi miniszter beszámolt arról is, hogy az ország öt helyén jöttek létre honvédelmi sportközpontok, és már 149 iskolában folyik a Honvéd Kadét Program, amelynek keretében 9500 fiatal ismerkedik a katonai alapismeretekkel. Szalay-Bobrovniczky Kristóf megjegyezte, hogy a programban és a sportközpontokban szerzett tudás és tapasztalat akkor is hasznos, ha a résztvevők nem a katonai pályát választják.

Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke az ünnepségen kifejtette, hogy céljuk, hogy minden vármegyében létrejöjjön egy sportközpont. Hozzátette, hogy már nemcsak középiskolásoknak, hanem általános iskolásoknak is szerveznek katonai akadályversenyeket.