Magyar Péter kritikája Dobrev Klárával szemben

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke szerint Magyar Péter, a Tisza párt elnöke tulajdonképpen lehülyézte Dobrev Klárát egy pénteki tüntetésen tett megjegyzésével.

A DK alelnöke úgy véli, hogy Magyar Péter kijelentése, miszerint eredetileg Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel akart vitázni, de ők gyáván elfutottak, és helyettük Deutsch Tamást és Dobrev Klárát küldték, valamint hogy „bár galambokkal nem szeret sakkozni”, egyértelműen lekicsinylő megjegyzés Dobrev Klára felé. Molnár Csaba szerint ez a kifejezés a magyar nyelvben azt jelenti, hogy „hülyével vitatkozni olyan, mint galambbal sakkozni”.

Molnár továbbá hangsúlyozza, hogy Dobrev Klára nemcsak jogász és közgazdász, hanem négy idegen nyelvet is felsőfokon beszél, és Európa-szerte, a német Bundestagtól a londoni Westminsterig elismert politikusnak számít. Az alelnök szerint ez már nem az első eset, hogy Magyar Péter lehülyézi a Demokratikus Koalíció EP-listavezetőjét. Molnár Csaba posztjában azt is megemlíti, hogy a Fidesz politikusai eddig még nem merészkedtek arra, hogy Dobrev Klárát hülyének nevezzék, és a legfelkészültebb ellenzéki politikusról eddig még ők sem merték azt hazudni, hogy hülye.

Végezetül Molnár Csaba arra szólítja fel Magyar Pétert, hogy álljon ki és vitázzon Dobrev Klárával, hangsúlyozva, hogy Dobrev Klára már két vitára is igent mondott, míg Magyar Péter egyikre sem válaszolt. Molnár szerint ez a tény önmagáért beszél.

Magyar Péter kommentben reagált, kijelentve, hogy „a magyar emberek többsége már átlát a szitán. A DK úgy kell a Fidesznek, mint egy falat kenyér, vagy a magok a galamboknak. Köszönjük meg Gyurcsánynak és Dobrevnek a négy kétharmadot! Jó vergődést!” Molnár Csaba válaszában pedig azt írta: "Neked meg 'köszönjük', hogy mind négyszer a kétharmadra szavaztál. Mert az emberek többsége tényleg átlát a szitán. Jó gyűlölködést!"

A DK és Magyar között hetek óta megy az üzengetés. Magyar Gyurcsányt a NER pillérének és a biztosítékának nevezte, és szemkilövetéssel vádolta. Molnár Csaba kiugrott maffiózóhoz hasonlította Magyart, a DK-hoz közeli Nyugati Fény pedig milliós hirdetésekben bizonygatja az olvasóinak: Magyar valójában nem ellenzéki, és a Fidesszel kötne koalíciót.

Dobrev Klára a DK-TV legfrissebb adásában kijelentette, hogy Magyar Péter azzal, hogy mindenkit hülyének nevez, csak saját magát leplezi le, és azt sugallja, hogy "itt mindenki hülye, csak ő a helikopter". A DK árnyék-miniszterelnöke és társai, köztük Kuncze Gábor, az SZDSZ egykori elnöke, és Gréczy Zsolt, DK-s képviselő, a Törvényalkotási Bizottság tagja, arról beszélgettek, hogy Magyar Péter a Fidesz malmára hajtja a vizet. A műsorban felmerült, hogy Magyar Péter a közösségi médiában a Závecz Tibor által publikált közvéleménykutatást kritizálta, amely a DK-MSZP-Párbeszéd lista kiugró, 26 százalékos támogatottságát mutatta, míg Magyar Péter mindössze 6 százalékot jósolt a DK-nak. Ezzel szemben az Iránytű Intézet mérése kedvezőbb számokat mutatott Magyar Péter számára, de a műsor szerkesztői szerint az intézet korábban tévedett a választások végeredményét illetően és "használhatatlan és félrevezető" méréseket készített.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a Politikai Ifjúsági Party (POLIP) Egyesület közéleti táborában és a POLIP Közéleti Táborban politológushallgatók előtt Szokolyán beszélt arról, hogy a Fidesznek az az érdeke, hogy őt leszedje, és hogy ő addig van, amíg mögötte elegendő választási támogatás áll. Gyurcsány szerint nem ő a kétharmad oka, hanem a gyurcsányozás, és mindenki, aki az ellenzéki oldalon feltűnt, a Fidesz célkeresztjébe került és bele is bukott, kivéve őt. A DK elnöke finomabban fogalmazott Magyar Péterről, mint Molnár Csaba, és úgy véli, hogy a jelenség többet árt ellenzéki oldalon, mint kormányoldalon, de a legkevésbé a DK-nak fogja okozni fejfájást, más ellenzéki pártok számára ez nagyobb kihívás. Gyurcsány szerint a kegyelmi ügy és Magyar Péter megjelenése egy „instablitilásra” és „mozdulatlanságra” való válasz volt, és nem csodálkozik azon, hogy előállt ez a helyzet. A DK elnöke úgy vélte, Magyar Péter hajlandó elfogadni a Fidesz világát, ha nem Orbán Viktor vezeti, tehát neki csak személyi problémája van a rendszerrel, míg a DK kritikája az Orbán-rendszer iránt súlyosabb, elvibb természetű.