Pénztermelő magyar Csernobil működhet a Balatonnál

Az egykori szovjet katonaváros, Szentkirályszabadján 1996 óta árválkodik gondozatlanul, és a papírformának megfelelően gyakorlatilag teljesen szétlopták. A Veszprém megyei településen, a Balatontól alig 5 kilométerre található ez a hely, ahol 1989-ig szovjet katonák ezrei teljesítettek szolgálatot, és ahol a hidegháború idején tankok és katonai harci gépek vártak a bevetésre.

A támaszponton egykoron iskola, óvoda, mozi, színház, kórház, kocsma és bolt is működött, de ma már csak ezek halvány nyomai azonosíthatók be. A terület ma már inkább egy szellemvároshoz hasonlít, amely az elhagyatott helyek szerelmeseinek vált az egyik legnépszerűbb hazai célpontjává.

A "magyar Csernobilként" is emlegetett szellemvárost 2017-ben egy cégcsoport vásárolta meg, és azóta engedéllyel látogatható. Azonban a kalandvágyók gyakran inkább titokban látogatják meg a helyet, hogy megörökíthessék annak leépülését.

Urbexes körökben terjed a hír, hogy a magánterület tulajdonosa fizetőssé kívánja tenni a belépést Szentkirályszabadjára. A hely bejáratait már biztonsági őrök vigyázzák, és a belépődíj fejenként kétezer forint, amelyről a látogatók nyugtát is kapnak.