A magyar hadiipar új dimenziói és a hanyatló EU kihívásai

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Economxnak adott interjúban és a Ludovika Fesztivál megnyitóján is hangsúlyozta, hogy a hadsereg megerősítése és a hadiipar fejlesztése napjainkban elengedhetetlen, miközben figyelmeztetett egy hanyatló EU veszélyeire.

A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy a hadiipar a magyar gazdaság egyik új hajtómotorja, és a nemzetközi együttműködés kulcsfontosságú szerepet játszik ebben a folyamatban. A magyar hadiipar kilátásairól a Bálnában megrendezésre kerülő Hungarian Defence Industry Summit hadiipari konferencián lesz szó május 10-én.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Rheinmetall szegedi gyárának alapkőletételén elmondta, hogy az új gyár Európa egyik meghatározó kutatás-fejlesztési projektje lesz, és ez a német cégcsoport első hibrid telephelye, ahol a civil üzletág és a védelmi technológiai tevékenység egy fedél alatt zajlik. A szegedi telephelyen az elektromobilitás és a hidrogénüzemű járművek számára gyártanak majd eszközöket, ami háromszáz új munkahelyet is jelent.

A honvédelmi miniszter említést tett a SAAB-bal május 2-án aláírt együttműködési nyilatkozatról is, amely a Védelmi Innovációs Kutatóintézettel (VIKI) való együttműködést jelenti a kiterjesztett valóság (XR) területén. A légierő fejlesztése kapcsán a miniszter úr kiemelte, hogy a Gripenekkel már két évtizede védik a magyar légteret, és a NATO-n belüli elismertségük is jelentős, hiszen jövőre a balti országok és két szomszédos állam légterének védelmében is részt vesznek. Két KC-390 Millennium típusú szállítórepülőgép érkezése is várható Brazíliából, az első gép ősszel állhat hadrendbe.

A miniszter úr beszámolt arról is, hogy Magyarország egy katonai és védelmi ipari együttműködési megállapodást írt alá az Egyesült Arab Emírségekkel, amelynek keretében a magyar védelmi ipar gyártókapacitása tovább bővülhet. Az együttműködés területei között szerepel a migráció, a szállítási útvonalak biztonsága, az energiaforrások és a terrorizmus elleni küzdelem.

Végül a honvédelmi miniszter kitért arra is, hogy Magyarország júliusban veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztségét, és a magyar elnökség prioritásai között szerepel a védelmi képességek és a hadiipar fejlesztése, valamint a Nyugat-Balkán országainak integrációjának szorgalmazása. Az orosz-ukrán háború is rávilágított a honvédelem fejlesztésének fontosságára, amit Magyarország már évekkel ezelőtt felismert.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Ludovika Fesztivál megnyitóján arról beszélt, hogy Magyarország nem akar egy háborúba sodródó, hanyatló EU keleti perifériájára szorulni. A miniszter szerint az EP-választás eredménye nagymértékben befolyásolja majd az EU jövőbeli védelmi és biztonsági struktúráját, és a magyar kormány mihamarabbi fegyverszünetet és béketárgyalást sürget az ukrajnai háborúban.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az EU-nak ott kellene ülnie a tárgyalóasztalnál, és nem a feje fölött kötni meg a békét. Az EU soros elnökségével kapcsolatos feladatokról szólva, Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, Magyarország célja, hogy tisztességes közvetítőként, de a magyar nemzeti érdekeket szem előtt tartva, ideológiától mentes, pragmatikus elnöke legyen az EU-nak.

A miniszter úgy véli, hogy Magyarország kulturális, katonai, alkotmányos identitása és története tiszteletet parancsol, és az utóbbi évek hisztériájában és őrületében a józan észt és normalitást kínálja az EU-nak. Kiemelte, hogy a magyar elnökségi programban kiemelt szerepet kap az európai védelem és védelemipar erősítése, a Nyugat-Balkán uniós csatlakozásának elősegítése és Európa versenyképességének növelése.