Várható időjárás: több napsütés, kevés zápor

A következő napokban általában sok napsütésre számíthatunk, bár a Tiszántúlon és a délkeleti határ közelében záporok, esetleg zivatarok is előfordulhatnak.

Reggel a Tiszántúlon és a Dunántúl keleti részén felhős időre ébredhetünk, de a délelőtt folyamán csökken a felhőzet, legkésőbb a Dél-Alföldön tisztulhat ki az ég. A nap további részében fátyol- és gomolyfelhők mellett szép időre van kilátás.

A Tiszántúlon helyenként záporok is kialakulhatnak, és a délkeleti határvidéken zivatar sem zárható ki. Az északi, északkeleti szél napközben élénk, néhol erős lökésekkel kísérheti az időjárást. Veszélyjelzést egyik vármegyére sem adtak ki, ugyanis kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

A hőmérsékletek a megszokott tavaszi tartományban maradnak, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között várható, míg késő estére 13 és 19 fok közé hűlhet vissza a levegő. A főváros térségében ma délután 22 fok körül várható, késő estére pedig 17, 18 fok köré hűl le a levegő.

Pénteken a nappali gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre lehet számítani, azonban a nap második felében az északi tájak fölé vastagabb felhőtömbök is besodródhatnak. Legfeljebb néhány helyen fordulhat elő futó zápor. Többnyire mérsékelt marad az északias irányú szél. Délutánra döntően 23, 24 fok köré melegszik fel a levegő.

Szombaton a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, majd estétől észak felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet. Kicsi a csapadék esélye, főleg északkeleten és esetleg délnyugaton fordulhat elő délutántól néhol zápor. Helyenként megélénkülhet az északi, északkeleti szél. Hajnalban általában 5-14 fok várható, de északon a hidegre hajlamos helyeken ennél pár fokkal hidegebb lehet. Délután 20-25 fok közé melegszik fel a levegő.

Vasárnap reggelre szakadozik, csökken a felhőzet, majd a nappali gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, az ország északkeleti harmadán kisebb a csapadék esélye. A zivatarokat leszámítva döntően mérsékelt marad a légmozgás, csupán északkeleten kísérhetik az északkeleti irányú szelet élénk lökések. A hőmérséklet hajnalban 6-15, délután 19-25 fok között valószínű. A minimumok 8-14, a maximumok 18-24 fok között alakulhatnak, és a Dunántúlon és délen zivatarok kialakulhatnak.

Hétfőn újra a napsütésé lesz a főszerep, csak kevés zápor alakulhat ki. A keleties szél helyenként még élénk lesz, délután 19-25 fok várható.

Az orvosmeteorológia szerint anticiklonális hatások érvényesülnek, ezért fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek, de a szeles idő fejfájást, szédülést okozhat. Ingadozhat a vérnyomás, valamint ingerlékenység és nyugtalanság is előfordulhat.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras