A pécsi Bázis alkotócsoport kiállítása Balatonfüreden

2024. május 4-én nyílik meg a pécsi Bázis alkotócsoport kiállítása a balatonfüredi Zsdrál Art Galériában, ahol a pécsi szobrászat meghatározó alakjai mutatkoznak be.

A Bázis alkotócsoportja, amely a kortárs szobrászat aktuális problémáival foglalkozik, 2001-ben jött létre Pál Zoltán közbenjárásával. Pál szerint a szobrászatnak a kortárs ügyekkel kell foglalkoznia, nem pedig a múlt esztétizálásával vagy hamisításával. A csoport egy korábban katonai telephelyként működő épületben kapott helyet, ahol fél éven keresztül zavartalanul dolgozhattak, majd egyesületként folytatták tevékenységüket.

Az egyesület alapító tagjai között szerepel Miklya Gábor is, aki Pál tanítványa volt, és a Bázist kitűnő műteremként emlegeti. Az egyesület az elmúlt időszakban öt új taggal bővült, és együttműködést kezdett a Zsdrál Art Galériával.

A Bázis tagjai között megtalálható a legfiatalabb generáció is, mint például Getto József és felesége, Nyári Flóra, akik két éve csatlakoztak az egyesülethez. Getto szerint a Bázis tagjai a pécsi fiatal szobrászok számára mesterek is, és a közösséghez tartozás érzését is megadják.

Pál Zoltán elmondása szerint a szobrász szakma helyzete a rendszerváltás óta megnehezedett, és az alkotóknak nehezebb a megfelelő szakmai közeg megtalálása, valamint a támogatási rendszerből forrásokat kinyerni. Getto József hozzátette, hogy az egyetem elvégzése után nagy veszély a lemorzsolódás, és sokat segít, ha van egy aktív közösség, amely nem csak az egyéni alkotómunkáról szól.

A Bázis tagjai nem csak kollégák, hanem baráti közösséget is alkotnak, ahol a kölcsönös tanulás és a konstruktív kritika fontos szerepet kap. Az egyesület rendszeresen szervez kiállításokat, és tagjai aktívan részt vesznek nemzetközi szimpóziumokon és művésztelepeken, bővítve kapcsolataikat a nemzetközi szobrászközösséggel.

A május 4-én nyíló kiállításon a Bázis művészeinek munkáit ismerheti meg a nagyközönség. Getto József egy kültéren is elhelyezhető műalkotással, Miklya Gábor pedig korábbi sorozataiból válogatott darabokkal fog szerepelni. A kiállításon számos más művész is bemutatkozik, és a megnyitóeseményen Parti Nagy Lajos költő, drámaíró mond beszédet. A megnyitó után Beck Zoltán szerzői estjére is sor kerül.

A pécsi kulturális élet más területein is történnek változások. A pécsi református gimnázium végzőseinek tablóira idén Hoppál Péter országgyűlési képviselő fényképe is rákerül, amit az iskola igazgatója és Hoppál is megerősített. A lépésnek semmilyen politikai célja nincs, hanem a kollégium fennállásának 30. évfordulója alkalmából szeretnék kihangsúlyozni a fenntartó szervezetet, amely a baranyai református egyház. Hoppál Péter a Fenntartói Igazgatótanács vezetőjeként kerül a tablóra, nem országgyűlési képviselőként. A Szabad Pécs szerint több diák, szülő és tanár tiltakozott a változás ellen, de az iskola igazgatója, Kádár Péter azt mondta, hogy ő nem hallott ilyen panaszról. Hoppál a lapnak azt mondta, hogy előbb lépett be az oktatás és a református egyház világába, mint a politikáéba, ezért nem tartja problémásnak, sőt, szerinte megtisztelő és logikus, hogy rákerül a végzősök tablóira. Azt határozottan elutasította, hogy a lépésnek bármiféle köze lenne a júniusi választásokhoz.