Harry Potter relikviák az árverésen

A Harry Potter sorozat rajongói számára izgalmas lehetőség kínálkozik, hiszen az első kötet eredeti borítóillusztrációja hamarosan kalapács alá kerül. A Sotheby's aukciósház által szervezett liciten a világhírű regény, a Harry Potter és a bölcsek köve első kiadásának borítója is megvásárolható lesz.

J. K. Rowling 1997-ben megjelent műve, a Harry Potter és a bölcsek köve az írónő és a történet világszerte ismertté válásának kezdete volt. Az akvarell technikával készült borítót Thomas Taylor illusztrátor alkotta, melyen Harry Potter azonnal felismerhető jellegzetes külsejével, kerek szemüvegével és villám alakú sebhelyével látható.

A kép, amelyen Harry készen áll az első utazására a Roxfort Expresszen, nem csak az angol kiadásokon, hanem számos lefordított változaton is megjelent. Az illusztráció először 2001-ben cserélt gazdát, akkor a becsült érték négyszereséért, 106 ezer dollárért talált vevőre. Most, két évtizeddel később, júniusban újra árverésre kerül, és az előzetes becslések szerint akár rekordösszeget is elérhet.

A Harry Potter könyvsorozathoz kapcsolódó tárgyak közül a legmagasabb összegért, 421 ezer dollárért, a sorozat első kötetének egy aláírás nélküli kiadása kelt el 2021-ben, a texasi Dallasban található Heritage Auctions aukciósházban.

Az aukción nem csak a borítóillusztráció lesz elérhető, hanem J. K. Rowling egyik kézirata is, amelyet a 2007-ben megjelent Bogar bárd meséihez használt. Mind az illusztráció, mind a kézirat kiállításra kerül a New York-i Sotheby's-ben június 21. és 25. között.