Csíksomlyói szónok: Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni

A pünkösd közeledtével Felföldi László, a pécsi egyházmegye püspöke és az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú szónoka, a hitben és szeretetben való megújulásra, megerősödésre intette a zarándokokat szombati szentbeszédében.

A pünkösdszombati esős reggel ellenére több százezren érkeztek a csíksomlyói búcsús nagymisére, ahol Felföldi László hangsúlyozta, hogy csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni a háború sújtotta világban. A csíksomlyói kegyhely az „Újuljatok meg!” mottóval szervezte meg a fogadalmi nagybúcsút, csatlakozva ezzel a gyulafehérvári főegyházmegyében meghirdetett „Imádsággal megújuló közösség” témájú pasztorális évhez.

A püspök kiemelte, hogy az életünket formáló, megújító üzenet a szívünkben születik meg, és az élő kapcsolat Istennel és egymással elengedhetetlen a megújuláshoz. A fiataloknak szóló részben óva intette őket a digitális világ veszélyeitől, és arra hívta fel őket, hogy legyenek jó példaképek, barátaik, és ne csak a ruhájukra, hanem a szellemi, lelki táplálékukra is legyenek igényesek.

Felföldi László a Kismányok Mária-szobrának történetét is felidézte, melyet a menekülő bukovinai székelyek vittek magukkal, hangsúlyozva, hogy hit nélkül, reménység nélkül, istenkapcsolat nélkül nem lehet életben maradni. A híveket arra kérte, hogy ne csak nézői, hanem cselekvő résztvevői legyenek életük közösségeinek.

A szónok emlékeztetett Márton Áron erdélyi püspök szavaira, miszerint az evangélium hirdetőinek életükkel kell bizonyítaniuk az üdvözítő igazságot. A fiataloknak üzenve figyelmeztetett, hogy sokuknak üres a tarisznyája, és arra intette őket, hogy ne engedjék, hogy a virtuális világ gonoszsága elpusztítsa emberi méltóságukat.

A családok és gyermekek megmentésének fontosságát is kiemelte, mondván, hogy csak élő hittel lehet megőrizni a józan gondolkodás becsületét és az emberi közösség megtartó erejét. Urbán Erik, a Szent Istvánról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány rendfőnöke is köszöntötte a zarándokokat, kérve őket, hogy legyenek „lelki-katonák”, akik a békét akarják, akik élni akarnak.

Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke szerint a megújulás nem új dolgok keresését, hanem az értékek és alapok megőrzését és megtisztítását jelenti. A zarándokok között jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is. A program részeként délután csángó szentmisét tartanak a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a békéért imádkozott, és a békét kérte a csíksomlyói Szűzanyától a pünkösdszombati csíksomlyói fogadalmi búcsún a zarándokokkal. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke rámutatott, hogy a litániában is azt imádkozták a hívekkel, hogy a Szűzanya a béke királynője, és a hegynyeregben több százezren kértük tőle a békét. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a közmédiának nyilatkozva elmondta, hogy a csíksomlyói búcsú jó alkalom elcsendesedni, imádkozni és arra gondolni, hogy a jövőt illetően mire van szüksége a magyar közösségnek a Kárpát-medencében ahhoz, hogy építkezni tudjon.