A Jupiter, a Naprendszer óriása

Évszázadok óta tombol egy gigantikus vihar a Jupiteren, amely a Naprendszer legnagyobb bolygója, és létfontosságú szerepet tölt be a földi élet védelmében.

A Jupiter, amely a Naprendszer legnagyobb bolygója, már évszázadok óta hatalmas viharok színhelye, és nélkülözhetetlen szerepet tölt be a Föld védelmében, hiszen pajzsként óvja bolygónkat és az egész Naprendszert. A római istenről, Iuppiterről elnevezett égitest tizenegyszer szélesebb, mint a Föld, és a rómaiakat a planéta mérete ihlette meg a névadásban. A Jupiter a Naprendszer gázóriásai közé tartozik, amelyeket főként különböző gázok alkotnak, és szilárd felszínük nincs. A bolygó a Naptól átlagosan 778 millió kilométerre helyezkedik el, és a napfénynek 43 percbe telik, hogy elérje azt.

A Jupiter gyakran emlegetett "bukott csillagként", mivel összetétele hasonló a Napéhoz, de nem volt elég tömege ahhoz, hogy csillaggá váljon. A bolygó légkörében tomboló viharok évszázadokon át képesek fennmaradni, mivel nincs szilárd felszín, ami lelassítaná őket. Ilyen például a Nagy Vörös Folt is, amely egy hatalmas anticiklon, és már 1831 óta ismert jelenség.

A Jupiternek 95 holdja van, amelyek közül a négy legnagyobb – az Io, az Európa, a Ganümédész és a Kallistó – a Galilei-szatellitek közé tartoznak. Ezek a holdak a Naprendszer leglenyűgözőbb célpontjai közé tartoznak, és az Európa például akár életet is tartalmazhat a jég alatti óceánjában. A NASA 2024-ben tervezi az Europa Clipper missziót indítani, hogy többet tudjon meg erről a holdról.

A Jupiter mágneses mezeje és gravitációs ereje is rendkívüli, és ezek a tulajdonságok védelmet nyújtanak a Föld számára azáltal, hogy elterelik azokat az égitesteket, amelyek veszélyeztethetnék a bolygónkat. A Jupiter nélkül valószínűleg nem létezne a manapság általunk ismert földi élet.