Furiosa: A legkeményebb női akcióhős a vásznon

A Mad Max – A harag útja című film ötlete már 1987-ben megszületett George Miller fejében, de csak 2015-ben került bemutatásra. A negyedik részben a Charlize Theron által megformált Furiosa vált a cselekmény központi figurájává, aki a Zöld Helyre való visszatérés által hajtva válik a film katalizátorává.

George Miller évtizedeken át dolgozott a Mad Max filmek koncepcióján, és nem hagyta, hogy a csúszások vagy Mel Gibson botrányai hátráltassák. A legutóbbi részben Max Rockatansky karaktere, Tom Hardy előadásában, háttérbe szorult, és sokan megkérdőjelezték, hogy ő-e még a főszereplő. A Furiosa karaktere, aki a cselekmény katalizátora lett, hasonló hatást keltett, mint Linda Hamilton Sarah Connora a Terminátorban, bár ő saját előzményfilmet nem kapott, csak egy tévésorozatot, a Sarah Connor krónikáit.

A Furiosa: Történet a Mad Maxből forgatását a Warner Bros-szal való kifizetési viták után kezdték el, és mivel Charlize Theron kiöregedett a szerepből, új színészeket kellett választani több karakter megformálására is. George Miller azonban nem adta fel, és a spin-offal ismét bebizonyította, hogy a dolgokat néha a valóságban kell megvalósítani, még ha némi CGI-t is használnak, mint a Furiosa esetében.

A film egyik emlékezetes jelenete egy 78 napon át forgatott, 200 kaszkadőrrel készült akciójelenet, amely a praktikus és a különleges effektek jó érzékkel történő vegyítésével készült. A Furiosa a főszereplő gyerekkorától kezdődően mutatja be az eseményeket, ahol a fiatal Furiosát Dementus (Chris Hemsworth) őrült motorosai elrabolják. A film üldözésből üldözésbe esik, és a főszereplő, Anya Taylor-Joy, egy harcosnőként igyekszik megtalálni a helyét a hadurak között.

A történet néhol lassú, de amikor az idősebb Furiosa megjelenik, az hatásos. A filmkészítéshez való hozzáállás a képekkel való mesélést hangsúlyozza, és Anya Taylor-Joy karakterének mindössze 30 sornyi dialógusa van a filmben. Anya Taylor-Joy korábbi szerepei után, mint A vezércsel és A boszorkány, a Furiosában minden eddiginél magasabbra teszi a lécet.

A Furiosa előzménysztorija személyes hangvételű, és Chris Hemsworth Dementusa jelentős ellenpólust képez az introvertált hősnővel szemben. A vizualitás és a hangok lenyűgözőek, bár a film hossza és a befejezés, amely túlságosan kapcsolódik A harag útjához, némi csalódást okozhat. George Miller 79 évesen is példát mutat a személyes történetmesélésben, és remélhetőleg folytatja a Mad Max-filmsorozatot.

A Furiosa: Történet a Mad Maxből című filmet magyar felirattal, eredeti nyelven láttuk a sajtóvetítésén, és május 23-tól kezdődően lesz látható a hazai mozikban, zömében szinkronnal.

8/10