Magyarországon a gyermek öngyilkossági kísérletek számának növekedése aggasztó

Magyarországon a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány tapasztalatai szerint naponta átlagosan négy gyermek kerül olyan állapotba, hogy öngyilkosságot fontolgat. Az idei év első négy hónapjában a szervezet már több mint 10 ezer megkeresést regisztrált, melyek közül több mint 500 esetben öngyilkossági gondolatokról volt szó.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, mely több mint 30 éve nyújt segítséget a bajba jutott gyermekeknek és fiataloknak, az utóbbi időben drámai növekedést tapasztalt az öngyilkossági segítségkérések, a szorongással és depresszióval kapcsolatos megkeresések számában. Az előző évekhez képest két-háromszorosára emelkedett az ilyen jellegű anonim bejelentések száma.

Az alapítvány munkatársai két hetente átlagosan kétszer kapnak olyan hívást, amely során azonnali segítségnyújtásra van szükség. Idén már 38 esetben volt szükség arra, hogy az ügyelők az utolsó pillanatban hívjanak mentőt a rászoruló gyermekhez vagy fiatalhoz.

A Kék Vonal működéséhez és fejlődéséhez nélkülözhetetlen az adományozók segítsége, hiszen a gyermekvédelem és a mentális egészség megőrzése közös társadalmi felelősség.

A bajba jutott fiatalok számára a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány anonim és ingyenes lelki segélyvonala a nap 24 órájában elérhető a 116-111-es telefonszámon. Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot.

Reményiné Csekeő Borbála, az alapítvány szakmai vezetője az InfoRádióban elmondta, hogy az elmúlt négy hónapban a beszélgetések egyre komorabbak lettek, és egyre többször keresnek meg őket olyan gyerekek, tinédzserek, akik gyermekvédelmi, orvosi vagy pszichiátriai segítségre szorulnak. Bár az önsértés és az öngyilkossági gondolatok, késztetések száma már a Covid-járvány korlátozásai előtt is növekedett, 2020-21 óta egyértelműen nagyobb a növekedés, és a folyamat nem mutatja a plató jeleit.