Hűségesnek tartja magát, de akad egy kivétel

Elkezdődött a 2024-es SopronFest, ahol az irodalmi élet jeles képviselői is megjelentek, köztük Parti Nagy Lajos, aki új verseskötetének kapcsán tartott beszélgetést a Kultúrpresszóban.

A SopronFest összművészeti fesztiválként idén is a zene mellett az irodalomra is nagy hangsúlyt fektetett. Május 17-én Parti Nagy Lajos érkezett a városba, hogy a Hadd legyek hűs című kötetével kapcsolatosan beszélgessen a közönséggel. A beszélgetést Szegő János moderálta, aki a kötet felelős szerkesztője is egyben.

A fesztiválra érkezők az esős idő ellenére is nagy érdeklődéssel várták a programot. A Kultúrpresszóban gyülekező irodalomkedvelők számára Parti Nagy Lajos beszélgetése különleges eseménynek ígérkezett. Az időjárási viszontagságok ellenére a fesztivál folyóként hömpölyög, a poharak csordultig telnek, és a színpadról olyan előadók szólalnak meg, mint Beton.Hofi, Rúzsa Magdi, Carson Coma.

Parti Nagy Lajos a hűségről szólva elárulta, hogy bár hűséges típusnak tartja magát, a műnemek terén kivételt tesz, hiszen sokféle műfajban kipróbálta már magát. A költő a hűség városában tartott előadásán fanyar humorral utalt Sopron történetére is.

A beszélgetés során Szegő János a költő életútját is körbejárta, és megvitatták, mikor válik egy alkotó önmagává. Parti Nagy Lajos kiemelte, hogy sosem volt célja a másolás, de elismeri, hogy a magyar költők közül sokan átélték József Attila hatását. A költő szerint a modern irodalom sokszor átvétel, de a jó megoldásoknál nem kérdőjelezzük meg az eredetiséget.

A program során Parti Nagy Lajos versei is elhangzottak, és a költő megosztotta gondolatait A magyar nyelv nagyszótára kapcsán is. A művész szerint a magyar nyelv gazdagsága lenyűgöző, és a szótárak szerkesztői, köztük Ittzés Nóra, nagy megbecsülést érdemelnek.

A beszélgetés végén Parti Nagy Lajos felolvasta a Szívlapát című versét, amivel lezárta az eseményt. A közönség ezután dedikált köteteket is kérhetett a költőtől.

A SopronFesten a városban és környékén 75 helyszínen mintegy 300 program zakatol, a kultúrprogramok folyamatos feltöltődési élményt nyújtanak, és a látogatók üdítő módon nyerik vissza kognitív funkcióikat a tegnap esti bormámor után.

(Borítókép: Szegő János és Parti Nagy Lajos. Fotó: Tövissi Bence / Index)