Komáromi orvosi ügyeleti eset: Szlovákiában mentették meg a magyar férfit

Egy 76 éves magyar férfi életét Szlovákiában mentették meg, miután a komáromi orvosi ügyeleten vizsgálat nélkül elküldték. A férfi lánya taxival vitte át a határon, ahol a komárnói kórházban azonnal életmentő műtétet hajtottak végre bélgyulladása miatt. A család most pert fontolgat az Országos Mentőszolgálat ellen.

A 76 éves Attila tavaly november 1-jén lett rosszul Komáromban, és az orvosi ügyeleten nem találtak rá odafigyelést. A férfi állapota annyira súlyos volt, hogy az ájulás határán volt, és bőre szürkés árnyalatot öltött. Az ügyeleten azonban az orvos nem vette komolyan a panaszait, és azzal küldte el őket, hogy ha a férfi tud menni, akkor nem beteg.

A lánya, Éva, aki kétségbeesetten kereste a segítséget, végül taxival vitte át apját Szlovákiába. Mivel a legközelebbi magyarországi kórház Tatabányán, harminc kilométerre volt, inkább a szlovákiai Komárnóba mentek, ami csak körülbelül 7 kilométerre fekszik.

A szlovák kórházban azonnal megvizsgálták és megműtötték a férfit. A szlovák orvosok felfedezték, hogy a bél egy 9,5 centis szakasza begyulladt és befordult, ami életveszélyes állapotot idézett elő. A kezelőorvos szerint, ha a férfi nem kerül aznap kórházba, pár órán belül meghalhatott volna.

Attila azt mondja, traumatizálta, hogy Magyarországon nem vették komolyan és emiatt majdnem meghalt. Miközben Szlovákiában egyből segítettek rajta. „Elismerésem. Kiváló orvosok. Becsületesek, rendesek. Nem úgy, mint az a magyar doktornő. Ahol fizettem 40 évig. Nagyon köszönöm nekik, hogy megmentették az életemet” – mondta Attila a szlovákiai kórház orvosairól.

A család azóta is Szlovákiában volt kénytelen maradni, mert több beavatkozásra volt szükség, a kórházi számlák pedig felemésztették a pénzügyi tartalékaikat.

A család most jogi lépéseket fontolgat, és már fel is vették a kapcsolatot az Országos Mentőszolgálattal, 3,5 millió forint kártérítést követelve. Az OMSZ azonban, egy belső vizsgálatra hivatkozva, elutasította a kártérítési igényt, mondván: „szakmai hiba nem került megállapításra, az ügyeletes orvos a beteget megvizsgálta és további vizsgálat – és képalkotó diagnosztika elvégzése céljából – a megfelelő egészségügyi intézménybe utalta”, ezt a beteg és a hozzátartozó a helyszínen elfogadta, a „szükséges tájékoztatást” pedig megkapták.