Vitézy Dávid ambivalens viszonya a kormányzathoz és tervei a főpolgármesteri székért

Vitézy Dávid, a főpolgármester-jelölt, ambivalens viszonyt ápol a kormányzattal, és kész együttműködni Karácsony Gergellyel is, ha a helyzet úgy hozza.

Vitézy Dávid, aki jelenleg az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje, Puzsér Róbert kérdésére válaszolva elmondta, hogy viszonya a kormányzattal ambivalens. A 2010-es évek elején még reménykedett a nyugatos irány folytatásában, azonban a Fidesz hatalomra kerülése után a helyzet megváltozott. A kormányzati akarat gyakran elmegy a falig, és csak akadály esetén hajlandó korrigálni. Vitézy szerint egy erős gazdasági-politikai koncentráció alakult ki az országban.

A BKK éléről való távozása jelentette számára a meghasonulás egyik pillanatát. Tarlós István is elismerte, hogy Vitézyt az orosz metró ügy miatt kellett távoznia. Ennek ellenére Vitézy maradt a közéletben, előbb a BFK vezetőjeként, majd államtitkárként dolgozott tovább, mivel úgy érezte, hogy a rendszer adott pillanataiban ki lehet használni a kínálkozó lehetőségeket. Kormányzati szerepvállalása idején sok mindennel nem tudott azonosulni, amit a kormány csinált, de ő inkább a saját szakterületére fókuszált.

Az LMP színeiben történő indulásról szólva Vitézy elmondta, hogy a párt sok segítséget nyújtott neki a kampány során, többek között aktivistákat, terepmunkát és kerületi politikai jelenlétet biztosítottak számára. Emellett Ungár Péter is anyagi támogatást nyújtott a kampányhoz. Az LMP vette rá, hogy egyáltalán elinduljon a választáson.

Vitézy hangsúlyozta, hogy semmilyen kapcsolata nincs Schmidt Máriával, és nem lát politikai összeesküvést a háttérben. A kormánymédia sem kereste meg a kampányban, kivéve egy interjút a Magyar Nemzetnek, amely azóta sem jelent meg. Úgy véli, a Fidesz inkább Szentkirályi Alexandrát támogatja a fővárosi kampányban.

Amennyiben megnyerné a választást, Vitézy kész lenne együttműködni Karácsony Gergellyel, és akár pozíciót is kínálna neki, ha ez szükséges lenne a közgyűlési többség biztosításához. Ha viszont Karácsony nyerne, és felkérné, Vitézy nem zárkózna el egy helyettesi pozíció elfogadásától. Elvi alapon attól sem zárkózna el, hogy Karácsony győzelme és felkérése esetén ő legyen helyettes. Örülne, ha Bardóczi Sándor főkertésszel vagy Erő Zoltán jelenlegi főépítésszel dolgozhatna együtt a jövőben.

Vitézy szerint Budapest nem gyalogosbarát, és ezen változtatni kell. A pesti alsó rakparton Újpesttől Csepelig terjedő összefüggő sétányt szeretne kialakítani, és a járdákat is vissza akarja alakítani, hogy ne foglalják el a parkoló autók. Megválasztása esetén biztosan szeretne gyalogosvédelmet, visszaalakítaná mindenhol a másfél méter széles járdákat is.

A Mol-torony kapcsán Vitézy úgy véli, hogy a projekt elhibázott volt, de ha már elkezdték, akkor rendesen kellett volna megvalósítani. Bár nem magasház-párti, elismeri, hogy egy jól megtervezett toronyház mégis lehet jó döntés, ha egy toronyháznak van funkciója, jelentősége, jó tömegközlekedése.