Több mint 7600 polgármesterjelölt indul a júniusi önkormányzati választásokon

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján június 9-én összesen 7680 polgármesterjelölt közül választhatnak a szavazók az önkormányzati választásokon. A jelöltek többsége, több mint négyötöde függetlenként indul, és sok helyen csak egy jelölt áll a választók elé.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat reggeli adataiból kiderül, hogy a júniusi önkormányzati választáson 7680 polgármesterjelölt indul, ebből 6297-et függetlenként vettek nyilvántartásba. Öt évvel ezelőtt 7363 polgármesterjelölt indult a választásokon.

Budapesten a 23 kerületben 107 polgármesterjelölt indul, ami kerületenként átlagosan több mint négy jelöltet (4,6) jelent, és ezzel a fővárosban a legnagyobb az induló polgármesterjelöltek átlagos száma. Öt évvel ezelőtt a 23 kerületben 79 polgármesterjelölt volt. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 78 településen 216 jelölt indul, ami a vármegyék között a legtöbb az egy településre jutó polgármesterjelöltek számát illeti (2,7), míg Vas vármegyében az egy településre számított legkevesebb polgármesterjelölt van, itt 216 településre 435 jelölt jut (átlagosan 2).

A Baranya vármegyei Kölkeden és Nagydobszán, a Pest vármegyei Szigetszentmiklóson és a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Sényőn van a legtöbb, szám szerint kilenc nyilvántartásba vett polgármesterjelölt. A települések több mint negyedében – 853 helyszínen – csak egy polgármester-jelölt indul, és több mint harmadában (1091 településen) két polgármesterjelölt van.

Az egyéni listás települések

A tízezer fő alatti lakosságú 3011 településen egyéni listán választják meg a képviselő-testületek tagjait, eredetileg 14 528-at. A Vas vármegyei Bozsokon jelöltek hiányában elmarad a képviselő-testületi választás. Az NVI nyilvántartása szerint 33 488 egyéni listás jelöltet vettek nyilvántartásba, ebből 30 634-en függetlenként indulnak. A legtöbb egyéni listás jelölt a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszaburán indul, itt 51 jelölt van a hat képviselői helyre, a Heves vármegyei Halmajugrán 46 jelölt verseng a hat képviselői helyért, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagykállón pedig 42 jelölt a nyolc helyért.

A tízezernél több lakosú települések esetében vegyes választási rendszerben, egyéni választókerületben és kompenzációs listán juthatnak a jelöltek mandátumhoz. Az 1586 egyéni választókerületi mandátumért 6762-en versengenek, vagyis átlagosan 4,3 jelölt indul egy képviselői helyért. A jelöltek közül 488-an függetlenként indulnak, a többiek egy vagy több jelölőszervezet jelöltjeként.

A főpolgármester-választásra négy jelöltet vettek nyilvántartásba.