Orosz előretörés Harkivban: Sztaricija az oroszok kezén, de az ukránok ellenállnak és amerikai segítséget kérnek

Az orosz védelmi minisztérium szerint csapataik elfoglalták a harkivi Sztaricija falut, és tovább haladnak előre a régióban. Az orosz hadsereg bejelentette, hogy az Ukrajnában található Harkiv régióban fekvő Sztaricija falu az ő ellenőrzésük alá került. A Sky News által is megerősített információk szerint Moszkva folyamatos előretörésről számolt be a megyében.

Az elmúlt héten az orosz erők összesen 12 települést vontak ellenőrzésük alá a Harkiv környékén. Oroszország május 10-én indított újabb offenzívát Ukrajna ellen, amely az északi határ mentén, a Szumi és Harkiv régiókban zajlik. Az orosz források szerint a művelet lassan halad előre, de ezt azzal magyarázzák, hogy szándékosan lassították az előretörés tempóját. Ezzel szemben az ukrán védelmi minisztérium a lassulást az orosz veszteségek növekedésével és az ukrán védők állhatatosságával magyarázza.

A fokozódó orosz támadások miatt kimenekítettek 9907 lakost az északkelet-ukrajnai Harkiv körzetéből - jelentette be Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója. Szinyehubov hozzátette, hogy éjjel két újabb orosz áttörési kísérletet vertek vissza, ami azt jelzi, hogy az ukrán erők továbbra is ellenállnak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AFP francia hírügynökségnek szombaton úgy nyilatkozott, hogy a térségben egy hete indított orosz támadás egy újabb átfogó hadművelet kezdete lehet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont pénteken azt mondta, hogy Oroszország “mai állás szerint” nem tervezi Harkiv elfoglalását, a térségben zajló orosz hadművelet célja egy ütközőzóna létrehozása a közelben fekvő orosz régiók védelmében. Az ukrán erők egyelőre ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, és folytatják a védekezést a régióban.

Ukrajna azonban nem áll meg a védekezésnél, és engedélyt kér az USA-tól, hogy orosz célpontokat lőjön amerikai fegyverekkel. A kérés azért fogalmazódott meg az ukránokban, mert Oroszország 18 hónapja a legnagyobb területet foglalta el Ukrajna Harkiv régiójában. Amerikai képviselők szerint felülvizsgálják Ukrajna múlt héten benyújtott kérelmét.

A Wall Street Journal és a 444 szerint Ukrajna két dolgot kért az USA-tól: segítséget ahhoz, hogy beazonosítsák azokat az oroszországi célpontokat, melyeket Kijev a saját fegyvereivel támadhat, valamint azt, hogy szüntessék meg azt a korlátozást, mely megtiltja az amerikai fegyverek használatát Oroszországon belüli katonai célpontok ellen. Ha az Egyesült Államok beleegyezne ezekbe a változtatásokba, az jelentős politikai fordulatot jelentene a kormányzat részéről, eddig ugyanis Ukrajna támogatása mellett igyekeztek minimalizálni a katonai eszkaláció kockázatát Washington és Moszkva között.

A Fehér Ház szóvivője szerint azonban az Egyesült Államok jelenlegi politikája nem támogatja sem az ilyen jellegű segítségnyújtást, sem az amerikai fegyverek használatát Oroszországon belül. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter múlt heti kijevi látogatása során is elhárította azokat az újságírói kérdéseket, melyek az amerikai fegyverek orosz célpontok elleni használatára vonatkozott, és kijelentette: „nem bátorítunk vagy engedélyezünk csapásokat Ukrajnán kívül, de végső soron Ukrajnának kell meghoznia a döntést arról, hogyan folytatja a háborút”. Az USA ATACMS fegyverrendszereket küldött Ukrajnának azzal a feltétellel, hogy azokat nem használhatják orosz célpontok ellen. Az Egyesült Államokban mindenesetre mérlegelik a kérdést.

Zelenszkij elnök a BBC beszámolója szerint beismerte, hogy az ukrán haderőnél gondok vannak a morállal, és emberhiánnyal küzdenek a fronton. Dandárjaik egy része gyakorlatilag üresen áll, és a normális rotáció hiányában nem tudják javítani a morált. Az új mozgósítási törvény értelmében már 25 éves kortól besorozhatnak bárkit, ami korábban 27 évnél húzódott. Zelenszkij kiemelte, hogy az ország légierejének hiánya komoly hátrányt jelent, és újfent segítséget kért a Nyugattól, hogy megerősítsék az ukrán sereg ezen oldalát. „Ahhoz, hogy Oroszország ne tudjon légi fölényt kialakítani, a flottánknak 120-130 modern repülőgéppel kellene rendelkeznie” – jelentette ki. Hozzátette, hogy annak a védelmi képességnek, mellyel győzni tudnának Oroszország ellen, jelenleg mindössze a huszonöt százalékát birtokolják. Az Egyesült Államok a közelmúltban szavazott meg egy 61 milliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának, ennek része némi katonai jellegű támogatás is.