Nagy Feró és a Fidesz-szimpatizánsá válás története

Nagy Feró, a Beatrice együttes frontembere a Kontextus podcastműsorban beszélt arról, hogy miként vált a Fidesz szimpatizánsává, és milyen véleménye van a politikai aktivitásról.

A műsorvezető, Andor Éva kérdezte Nagy Ferót, hogy miért érzi magát közel a Fideszhez. Az énekes elmesélte, hogy a 2006-os választások után, amikor a Fidesz vereséget szenvedett, részt vett Orbán Viktor értékelő beszédén. Ezen az eseményen Orbán Viktor azt mondta, hogy az Úristen nem akarta, hogy nyerjenek, de van tervükkel, ami négy év múlva a kétharmados győzelemmel valósult meg. Nagy Feró számára ez a megjósolt győzelem nagy bizonyíték volt arra, hogy Orbán Viktor előre látja az eseményeket.

Nagy Feró a politikai vélemények nyilvánításával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy szerinte az a "világ hülyesége", hogy egy rocker ne foglalkozzon politikával. Szerinte a rockerek mindig is politizáltak, és nem csak arról kellene írniuk, hogy "kék az ég, zöld a fű".

A beszélgetés során szóba került Magyar Péter is, akiről Nagy Feró korábban is nyilatkozott. Andor Éva felvetése alapján Nagy Feró elmondta, hogy Magyar Péter okosan keresi a helyét, és nem anyagi szempontok alapján. Az énekes szerint Magyar Péter megtalálta azt az utat, ami előtte adódott, és képes rajongótábort szerezni magának. Nagy Feró azonban kritikusan szólt arról, hogy Magyar Péter miért nem szólt a problémákról, amikor hatalmi pozícióban volt, csak miután kikerült abból a helyzetből. Az énekes szerint az, amit Magyar Péter az utóbbi időben csinál, az a saját családjának is az elárulása, és a családot nem kéne belekeverni a történetbe.

A Fidesz a közelmúltban áthúzott nadrágszíjas plakátokkal és "Debrecenben tiszteljük az édesanyákat" feliratú táblákkal rakta tele Magyar Péter debreceni tüntetésének helyszínét, a Kossuth teret. A plakátok éjjel kerülhettek ki, és a debreceni webkamera, amely szombat 12:55 óta nem adott képet, sem rögzíthette azok kirakását. A webkamera üzemeltetője Debrecen város önkormányzata, amelynek szombaton kérdéseket küldtek a kamera leállásáról, de választ egyelőre nem kaptak. A webkamera vasárnap reggel 7:50 óta újra elérhető volt, és a plakátok tökéletesen látszódtak rajta. Magyar Péter május 5-én délután 2 órától tartott tüntetést a debreceni Kossuth téren.

A plakátokon az szerepel: “Kiadó: Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Debreceni Szervezete […] Kiadásért felelős személy: Kósa Lajos elnök.” Varga Judit a Frizbi című műsorban beszélt arról, hogy Magyar Péter egy alkalommal nadrágszíjjal együtt vágta hozzá a nadrágját – erre utalnak a plakátok. Az ügyben megkerestük a debreceni Fideszt, hogy valóban ők tették-e ki a plakátokat, és amennyiben igen, miért pont a webkamerák leállásakor. Ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Magyar Péter a tüntetés előtt posztjában arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy több száz önkéntes és a rendőrség biztosítja a rendezvényt, és arra kérte őket, hogy békések és türelmesek legyenek. Felhívta a figyelmet arra, hogy szervezett provokátorok akarják megzavarni a rendezvényt, és arra kérte a résztvevőket, hogy ne rongálják meg a Fidesz által kihelyezett táblákat, és ne vegyenek róluk tudomást. Magyar Péter hangsúlyozta, hogy a résztvevők csak magyar zászlót és helységnév táblákat hozzanak magukkal, pártzászlók használata nem engedélyezett, és arra kérte őket, hogy ne takarják el az arcukat, ne provokáljanak másokat, és ne hagyják magukat provokálni.

Magyar Péter és stábja, valamint a Tisza párt több európai parlamenti listás jelöltje, köztük Tarr Zoltán református lelkész, vonattal utaztak Debrecenbe a nagygyűlésre. A Nyugatiból 9:20-kor indult IC-vel a csoport, amely egy egész vasúti kocsit foglalt el és lényegében le is zárt. A kocsi elején és végén Magyar testőrei álltak, szigorúan ellenőrizve, hogy ki léphet be. Ez azért jelentett problémát, mert a kocsi a szerelvény közepén helyezkedett el, így például a vonat elején lévő büfékocsihoz csak azon keresztül lehetett eljutni. A testőrök szigorúan ellenőrizték az áthaladókat, és a Magyar Péter-dresszkódos, Tisza-párti kitűzőt, kokárdát viselő utasok is jelen voltak a vonaton. Egy Magyar Péter rajongó, aki miután megtudta, hogy Magyar a vonaton van, oda akart menni hozzá, visszafordították a testőrök, mondván, „Péter beszédet tanul”.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke és a magyar parlament tagja az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy nem szerveznek politikai tüntetést anyák napjára. Kritikával illette Magyar Pétert, amiért ezen a napon tervezett tüntetést, abszurdnak nevezve azt, és kiemelve Péter negatív hírnevét. Kósa hangsúlyozta, hogy anyák napján virágokkal kellene tisztelni az édesanyákat. Aggodalmát fejezte ki Magyar Péter baloldali pártokra gyakorolt hatása miatt, nem pedig a Fidesz támogatottságára. Kósa kiemelte a Fidesz Debrecenben 1998 óta tartó folyamatos választási sikerét, és lekicsinylően beszélt a Tisza Párt Fidesz népszerűségét Debrecenben fenyegető veszélyéről. Papp László, a jelenlegi polgármester, a Fidesz jelöltje a debreceni polgármesteri posztra.

A Tisza Párt anyák napi tüntetést szervezett a Fidesz erődjében. A párt több európai parlamenti jelöltje, valamint Magyar Péter, a párt alelnöke vonattal érkezett Debrecenbe, hogy a Nagytemplomnál anyák napi eseményt tartson. Magyar Péter kritizálta a webkamera eltávolítását és a provokatív táblák kihelyezését a tüntetés előtt. A Fidesz alelnöke, Kósa Lajos kijelentette, hogy anyák napján nem szabad politikai tüntetést szervezni, és hogy az édesanyákat virágokkal kellene ünnepelni, még ha nem is állnak jó viszonyban velük.

Magyar Péter debreceni tüntetésén több ezer résztvevő gyűlt össze a Kossuth téren. Az eseményen fehér ingben, kokárdával és magyar zászlóval tüntettek. Az Időkép előrejelzése szerint záporok és zivatarok várhatóak, de nem tartósak. A Fidesz hosszú ideje uralkodik Debrecenben, ahol a polgármester Papp László. A párt népszerűségét csökkentette az akkumulátorgyár-építés terve.

Magyar Péter, a Tisza párt alelnöke vonattal érkezett Debrecenbe a tüntetésre. Békés demonstrációt szervezett a Nagytemplom előtt 14:00 órakor. A helyi Fidesz által éjszaka kihelyezett plakátok ellenére Magyar Péter arra kérte a résztvevőket, hogy figyelmen kívül hagyják azokat, és hangsúlyozta a békés tüntetés fontosságát. Az esemény hamarosan kezdődik, a Blikk csapata a helyszínen van, hogy frissítéseket adjon. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke és Debrecen korábbi polgármestere kijelentette, hogy nincsenek jelei annak, hogy a jelenlegi választásokon veszítenének Debrecenben. Kritizálta Magyar Pétert, amiért ezen a napon szervezett tüntetést, abszurdnak nevezve azt, és megemlítette Magyar korábbi kapcsolatát a Fideszhez és azon kísérleteit, hogy feleségén keresztül meggazdagodjon. Kósa úgy véli, hogy Magyar nem jelent fenyegetést a Fideszre, és nem látja a párt veszteségét Debrecenben, kiemelve a városban 1998 óta tartó választási győzelmek sorozatát. Leírta Magyart, mint aki tovább osztja az ellenzéki tábort, és baloldalinak bélyegezte, sugallva, hogy támogatói a baloldallal állnak összhangban.

A Tisza Párt május 5-i debreceni nagygyűlésére hetek óta készültek a szervezők és a szimpatizánsok is. A gyűlést a debreceni Kossuth térre hirdették meg vasárnap 14 órától 16 óráig. Már közel 3000 ember jelezte, hogy ott lesz, és több mint hétezer ember érdeklődik az esemény iránt. A Tisza párt alelnöke vonattal érkezett a kelet-magyarországi város pályaudvarára, ahol egész tömeg várta. Elárulta, szervezett provokátorokra számít a debreceni tüntetésén. Reggeli posztjában megosztott minden fontos tudnivalót a megmozdulással kapcsolatban. Eközben a debreceni Kossuth teret elárasztották az áthúzott nadrágszíjat ábrázoló plakátok, melyet a Fidesz helyzett ki. A demonstráció kezdése előtt néhány perccel nagyjából 2-3 ezer ember lehet a téren, ám az eső is elkezdett cseperegni.

Kéri László politológus a Telex vasárnap délutáni élő műsorában beszélt arról, hogy a június 9-i EP- és önkormányzati választás után a politikai élet összes szereplőjének újra kell gondolnia az eddigi stratégiáját. Kéri szerint a legnagyobb változás előtt a Fidesz áll, amelynek csendes kampányra való készülése ellenére "foglyai lettek a maguk stratégiájának". A politológus úgy látja, hogy a Fidesz bázisa az elmúlt egy évben brutálisan csökkent, és a párt hatékonysága is rosszabb lett. Kéri szerint Orbán Viktor zavarban van, és nem látja át, hogy Magyar Péter megjelenése másról szól, nem lehet csak annyival elintézni, hogy áttolja a baloldalra. A politológus szerint a Fidesznek váltania kellene, ha komolyan veszi ezt a választást, és a június 9-i választás után minden politikai szereplőnek újragondolnia kell majd az eddigi stratégiáját.