2024.02.28., szerda - Elemér
Budapest: 8o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Menesztették hivatalából a brit belügyminisztert

Tirex | 2023. november 13. - 14:00
Menesztették hivatalából a brit belügyminisztert

Menesztette hétfőn a belügyminiszteri tisztségből Suella Bravermant Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Az ex miniszter szerint a londoni rendőrség kivételez a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek elleni tiltakozó megmozdulások résztvevőivel, - írta meg az Economx.

A Downing Street nem sokkal később bejelentette, hogy Suella Braverman utódja a belügyi tárca élén James Cleverly eddigi külügyminiszter.

A döntés közvetlen előzményeként heves belpolitikai viták robbantak ki Braverman múlt heti cikke körül, amelyben azt írta, hogy a londoni rendőrség kivételez a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek elleni tiltakozó megmozdulások résztvevőivel.

A The Times című konzervatív napilapban megjelent írás közlése után nem sokkal kiderült, hogy Braverman – a nyilvános miniszteri megnyilvánulásokat szabályozó protokollt megsértve – nem hajtotta végre azokat a változtatásokat, amelyeket a miniszterelnöki hivatal kért előzetesen a cikk nyelvezetében.

Londonban eddig öt egymást követő szombaton tartottak tömeges demonstrációkat a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen.

A most szombati tüntetés volt messze a legnagyobb: a rendőrség becslése szerint a részvevők száma meghaladta a 300 ezret.

A rendőrségre jelentős politikai nyomás nehezedett a szombaton – a háborús halottak hivatalos nagy-britanniai emléknapján – tartott tüntetés betiltása végett. Sir Mark Rowley, a Scotland Yard főparancsnoka azonban erre nem volt hajlandó, többször is kijelentve, hogy ennek jogi küszöbe rendkívül magas.

Suella Braverman a The Timesban múlt csütörtökön közölt cikkében úgy fogalmazott:

ez az álláspont azt az érzetet kelti, hogy a rendőrségi vezetők kivételeznek a palesztinpárti tüntetőkkel, az agresszivitásba torkolló szélsőjobboldali és nacionalista demonstrációkra ugyanis a rendőrség nagyon helyesen kemény választ ad, jórészt szemet huny azonban, amikor a palesztinpárti népség tanúsít szinte ugyanilyen magatartást.

Braverman szerint a futballszurkolók is hangosan kifogásolják, hogy a rendőrség velük szemben milyen keményen lép fel a baloldal által kedvelt, politikai kötődésű kisebbségi csoportokkal összehasonlítva.

A most szombati palesztinpárti demonstráció idején ellentüntetők is az utcára vonultak. A Scotland Yard beszámolója szerint az ellentüntetés résztvevői jórészt szélsőjobboldali csoportokhoz kötődtek; nem egyet közülük korábban futballhuliganizmus miatt ítéltek el.

Jelen volt az ellentüntetéseken az English Defence League (Angol Védelmi Liga) nevű, iszlámellenes megmozdulásairól korábbról is ismert szerveződés alapítója, Tommy Robinson és a csoport számos tagja.
Az ellentüntetők több helyen összecsaptak a rendőrséggel, és rátámadtak a palesztinpárti demonstráció résztvevőire is.

Az ügyből hatalmas belpolitikai vihar támadt, és Rishi Sunak miniszterelnökre az elmúlt napokban mind erősebb nyomás nehezedett Suella Braverman menesztése végett.

Az ellenzéki Munkáspárt nyilatkozata szerint a szombaton utcára vonult szélsőjobboldali ellentüntetőket a belügyminiszter cikke bátorította fel.

Kiemelt fotó: Joe Giddens/PA