Ausztria szigorítja a bevándorlók családegyesítését DNS-tesztekkel

Ausztria kormánya szigorítja a bevándorlók családegyesítési folyamatát, genetikai tesztek bevezetésével próbálják megfékezni a bevándorlás mértékét.

Karl Nehammer osztrák kancellár bejelentette, hogy a menekültstátusszal rendelkezők közeli rokonságának DNS-tesztet végeztetnének, hogy korlátozzák a bevándorlók számát az országban. A kancellár szerint a genetikai tesztek fokozott használata segíthet a csalások kiszűrésében, és ezzel a bevándorlás enyhülését várják.

Nehammer hangsúlyozta, hogy "szigorú ellenőrzésekkel korlátozzuk a családegyesítést", de a felfedezett csalások pontos számát nem tette közzé. A családegyesítési folyamat során az okmányszakértők és biztonsági szakemberek által végzett ellenőrzéseket is szigorítják.

A koronavírus-járvány miatt korábban akadályokba ütköztek a menekültstátusszal rendelkező bevándorlók közeli hozzátartozói, de mostanra a Bécsi illetékes hatóságok jelentős növekedést tapasztaltak az állítólagos családtagok számában.

Az osztrák Belügyminisztérium adatai szerint az év első negyedévében mintegy 6900 menedékkérelmet regisztráltak, melyek 45 százalékát azok adták be, akik a családegyesítési program keretében érkeztek az országba. Ez az arány az előző évben még csak 16 százalék volt.