A tanárok mégis közfeladatot ellátó személyek

A Népszava értesülései szerint jogalkalmazási problémák merültek fel a bíróságokon a pedagógusokat érintő ügyekben, miután egy törvénymódosítás következtében a tanárokat és más iskolai alkalmazottakat már nem tekintik közfeladatot ellátó személynek. Azonban a Belügyminisztérium szerint a pedagógusok továbbra is közfeladatot ellátó személyek.

A pedagógusok és más iskolai dolgozók korábban különleges védelemben részesültek, hiszen a közfeladatot ellátó személyek elleni bűncselekmények esetén szigorúbb büntetési tételek voltak érvényben. Azonban a köznevelési törvény egy januárban hatályon kívül helyezett szakasza miatt ez a védelem átmenetileg nem állt fenn, ami különösen az iskolai erőszak esetében jelenthetett problémát.

A Népszava által megismert bírósági körlevél szerint a Büntető törvénykönyv (Btk.) még mindig úgy rendelkezik, hogy a pedagógusok közfeladatot ellátó személynek minősülnek, de a köznevelési törvény erre vonatkozó része átmenetileg nem volt hatályos. Emiatt a Btk. vonatkozó rendelkezése jogszabályi alapot vesztett.

A bírósági levélben kiemelték, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben a pedagógusok és más iskolai alkalmazottak büntetőjogi szempontból már nem minősültek közfeladatot ellátó személynek. Azonban a Belügyminisztérium közleménye szerint a pedagógusok és a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak továbbra is közfeladatot ellátó személyek, és az ellenük elkövetett bűncselekmények megítélése során őket a Büntető Törvénykönyv közfeladatot ellátó személyként sorolja fel.

A köznevelési törvény módosítását a pedagógusok új életpályamodelljéről szóló státusztörvény váltotta fel, amely idén januárban lépett életbe. A státusztörvényben azonban egyetlen olyan bekezdés sem szerepel, amely a pedagógusok közfeladati jogállásáról szólna. A Belügyminisztérium szerint a köznevelési törvény és a Büntető Törvénykönyv közötti szabályozási koherencia 2024. január 1. és május 10. között is fennállt, és május 11-től úgy módosult a köznevelési törvény, hogy a pedagógusok és a nevelést és oktatást segítő munkakört betöltők közfeladatot ellátó személy minőségéről szóló rendelkezés újra szó szerint szerepel a köznevelési törvény szabályai között.

A Népszava megkereste a Belügyminisztériumot, hogy véleményt kérjen a bíróságokon felmerült jogalkalmazási problémáról, és arról, hogy mi indokolta a törvényi változást, valamint arról, hogy a pedagógusok jelenleg hogyan minősülnek. A lap azonban nem kapott választ a kérdéseire, de a Belügyminisztérium későbbi közleménye tisztázta a helyzetet.