A megváltozott munkaképességűek új besorolási rendszere

Új szabályozás lépett életbe a megváltozott munkaképességűek rehabilitációs minősítésében, ami jelentős változásokat hozhat és több mint kétszázezer embert érint. A Népszava szerint a felülvizsgálati rendszer módosítása bizonytalanságot és jogi kihívásokat teremthet az érintettek számára.

A lapnak nyilatkozó Bernáthné Székely Julianna rehabilitációs szakértő elmondta, hogy a korábbi részletes mellékletek helyett május 1-től egyetlen melléklet határozza meg, hogy valakit rehabilitálhatónak, rokkantnak vagy munkavégzésre alkalmatlannak minősítenek-e. Ez a besorolás döntő jelentőségű, mivel a havi juttatások összegét is befolyásolja. A rokkantsági ellátás akár 206 ezer forint is lehet, míg a rehabilitációs ellátás legfeljebb 69 ezer forint.

A Belügyminisztérium a Népszava megkeresésére reagálva azt állította, hogy a változások csupán az átfedések megszüntetéséről szólnak, és az értékelési rendszer korábbi szempontjai változatlanok maradtak. A minisztérium szerint a rehabilitálhatóság minősítésének foglalkozási és szociális szempontjai továbbra is elérhetők a tárca honlapján, bár a szakértő ezt nem találta meg.

Bernáthné Székely Julianna szerint azonban a módosítások következtében 12 vizsgálat esetében nem egyértelmű, hogyan kell értékelnie a rokkantságról döntő orvosbizottságnak. A probléma abból ered, hogy május 1-től drasztikusan szűkítették azokat a mellékleteket, melyek a minősítéshez szükséges konkrét szempontokat tartalmazták, három oldalból mindössze egy maradt. A világos és követhető szabályok hiányában nehezebb lesz megérteni és vitatni a bizottság döntését, de jogorvoslati eljárás is bonyolultabb lesz. Az érintetteknek nem lesz egyértelmű, hogy milyen alapon hozta meg a döntést a hivatal, az esetleges hibák vagy hiányosságok indoklása, feltárása és orvoslása is lehetetlenné válik. A Belügyminisztérium szerint csak racionalizáltak, „az összevont értékelési rendszer korábbi szempontjai nem, kizárólag az átfedések szűntek meg”.

A szabályzat szerint 31-60 százalék közötti rokkantsággal foglalkoztatható az illető az orvosszakmai bizottság döntése alapján, ahogy a százalékolás is az ő határozatuk alapján dől el, 70 százalék felett már a munkaképtelen személynek a rokkantsági illetmény jár. A lap megjegyzi: most egyetlen mellékletben írják le például a pszichiátriai, mozgásszervi értékelés szempontjait.

Emlékeztettek: az új szempontrendszert még 2011-ben vezette be a kormány, arra hivatkozva, hogy addig az uniós tagállamok között Magyarországon volt lakosságarányosan a legtöbb rokkantsági nyugdíjra jogosult személy. Ugyan sok az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő, nem minősíttette át magát, 2012-től azonban már csak a fiatalabbak kapják az egészségügyileg indokolt rokkantsági ellátmányt.