A bicskei áldozatok kártérítése és a titoktartási szerződés nyilvánosságra kerülése

A Belügyminisztérium titkos megállapodást kötött a bicskei áldozatokkal a kártérítésről, azonban a tárca a szerződés részleteit mégis nyilvánosságra hozta.

A Blikk információi szerint a Belügyminisztérium 154 millió forint kártérítést fizetett ki a bicskei áldozatoknak, amit a tárca maga is megerősített a lapnak. Az áldozatok 2020 februárjában tették közzé, hogy több olyan intézmény ellen is pert indítottak, amelyek felelőssé tehetők a gyermekotthonban élő gyerekek zaklatásáért. A bicskei gyermekotthonban történt molesztálás ügye 2016-ban robbant ki, majd 2020-ban az egyik áldozat, Pop Mert Julián nyilatkozta, hogy jogerős ítélet született arról, hogy megtörténtek a bűncselekmények.

Pop Mert, az egyik érintett, 2020-ban állapodott meg az állammal, és így peren kívül jelentős összeget kapott kártérítésként. Pop az RTL-nek nyilatkozva elmondta, hogy a megegyezés titkos volt, de a Belügyminisztérium most mégis nyilvánosságra hozta. Kezdetben nem is akartak fizetni, de miután a bicskei igazgatót jogerősen elítélték, kártérítési kérelmet nyújtottak be több helyre, amelyeket mindenhol elutasítottak. Ezt követően döntöttek úgy, hogy pert indítanak, amire a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság peren kívüli egyezséget ajánlott fel nekik.

Pop Mert szerint az állam titoktartási szerződést íratott alá velük, nem csak a kártérítés mértékéről, de a tényéről is. A megállapodás egyik alapfeltétele a titoktartás volt, ezért Pop Mert meglepődött, amikor a Belügyminisztérium nyilvánosságra hozta a 2020-as megállapodást. A szerződés részletei és maga a szerződés is titkos volt, és Pop szerint a minisztérium is kötbér fizetésére kötelezhető, ha megszegi a titoktartást.

Az RTL megkereste a Belügyminisztériumot, amely válaszában azt állította, hogy a megállapodások nem sérültek azzal, hogy a tárca tájékoztatást adott a kifizetett kártérítésekről. Magyar Péter pénteken azt mondta, nem véletlen, hogy épp a Pintér Sándor lemondását követelő tüntetésük napján jelent meg a hír. A belügy a Híradónak azt írta: ezzel nem sértették meg a megállapodást. A Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter a pénteki tüntetésen azt is kifogásolta, hogy az áldozatok méltánytalanul alacsony összeget kaptak, és a magyar kormány még mindig adós a magyarázattal, hogyan kaphatott kegyelmet K. Endre.