Lezárták a Shakira elleni eljárást

Ideiglenesen lezárták a Shakira elleni állítólagos adócsalás miatt indított legújabb eljárást, mivel az ügyészség és a katalán kormány részéről már nem érkezett semmilyen vád.

A csütörtöki bírósági közlemény szerint nincs ok a nyomozás folytatására, mivel az ügyészség és a katalán kormány részéről már nem érkezett semmilyen vád. Shakira ellen összesen 6,7 millió eurónyi állítólagos adóelkerülés miatt indult nyomozás, amely során azzal vádolták, hogy egy offshore céget használt a 2018-as jövedelme után esedékes adók megfizetésének elkerülésére. A spanyol ügyészek azonban nem találtak bizonyítékokat a vádakra, ezért az eljárást lezárták.

Az ügyészek már szerdán javasolták a nyomozás lezárását, és az énekesnő korábban is tagadta, hogy bármi rosszat tett volna. 2022 májusában a barcelonai törvényszék 14,5 millió euró értékű adócsalással vádolta meg Shakirát, majd 2023 szeptemberében a spanyol kormány további kétmilliárd forintnak megfelelő összegű csalással vádolta meg, miután még több csalása kiderült.

Shakira a vádakat tagadta, de 2023 novemberében mégis bíróság elé kellett állnia. Akár börtönbe is kerülhetett volna, de végül megállapodott az ügyészekkel, és pénzbüntetéssel megúszta. Több mint 7,3 millió eurós bírságot kellett fizetnie, valamint egy másik, 438 ezer eurós pénzbüntetést is elfogadott, hogy elkerülje a hároméves börtönbüntetést.