„A hitelesség számít” – Podcast az önkormányzati átláthatóságról, 1. rész

A K-Monitor, a Transparency International Magyarország és az Átlátszó által indított "Ez a minimum!" program újraértékelése és a témában készült podcast-sorozat kerül a figyelem középpontjába.

Tíz évvel ezelőtt indult útjára az "Ez a minimum!" kezdeményezés, amely az önkormányzati átláthatóság növelését tűzte ki célul, és mostanra újabb értékelésre került sor a programban résztvevő önkormányzatok körében. A 2014-es önkormányzati választások előtt a három szervezet arra kérte a jelölteket, hogy vállalják az átláthatóság növelését, és a csatlakozók közül 43-an nyertek mandátumot.

Az átláthatóság érvényesítése azonban nem ment zökkenőmentesen, akadályokba ütközött a hivatali ellenállás és a döntéshozók részéről. A 2019-es választások előtt a szervezetek a tapasztalatok alapján igyekeztek meghatározni az átláthatóság tartalmi megtöltésének módjait. A felmérések szerint a programhoz csatlakozó önkormányzatok átlagosan harmadával jobb eredményeket értek el, mint azok, amelyek nem tettek átláthatósági vállalást.

A legátláthatóbb önkormányzatok között Budapest VIII., XI., és VI. kerületei, valamint Baja városa emelkedett ki, míg a legkevesebb és legrosszabb minőségű közérdekű adatok a Budapest V. kerületének honlapján találhatóak.

A K-Monitor és a Transparency International Magyarország úgy döntött, hogy podcast-sorozatban is foglalkozik a program megvalósulásával, ahol az érintettekkel készült beszélgetésekkel kívánják elősegíteni az átláthatóság és részvételiség kérdésének napirenden tartását. Az első adás vendégei Borbás Gabriella, Számadó Tamás és Pósfai István voltak, akik Hont András műsorvezetésével a transzparencia és a korrupció visszaszorításának eredményeit, valamint a hivatali működés tapasztalatait vitatták meg.

A beszélgetés során szó esett a honlapok megújításáról, a közérdekű adatigénylések automatizálásáról, a közbeszerzések problémáiról és az önkormányzati cégek helyzetéről is. A teljes adás több platformon, többek között Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon és Player.fm-en is elérhető.

: https://atlatszo.hu/kozadat/2024/03/21/atlathatobba-valtak-az-ez-a-minimum-programhoz-csatlakozo-onkormanyzatok/