A Budapesti Klíma Ügynökség vezetője cáfolja Szentkirályi Alexandra állításait

A Fidesz főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra videóban fogalmazott meg vádakat Ámon Ada, a Budapesti Klíma Ügynökség vezetője ellen, mondván, hogy az kitiltaná a tíz évnél idősebb járműveket Budapestről. Ámon Ada határozottan cáfolta ezeket az állításokat, és a Fidesz politikusát a propaganda terjesztésével vádolta.

Szentkirályi Alexandra a fővárosi vezetés és Karácsony Gergely kritikájaként említette, hogy Ámon Ada egy podcast adásban beszélt volna a tíz évnél idősebb autók kitiltásáról a fővárosból. A Fidesz főpolgármester-jelöltje szerint ez az intézkedés hasonló káoszt okozna, mint a biciklisávok vagy a hajók belvárosból való kitiltása. Ámon Ada válaszában kiemelte, hogy évente 8-12 ezer ember hal meg idő előtt Magyarországon a légszennyezés következtében, és a szennyezett levegő az egészségben eltöltött évek számát is csökkenti.

A klímapolitikai szakember szerint viccesnek találja, hogy Szentkirályi Alexandra őt választotta ki "az új mumus szerepére", ahelyett, hogy a levegőminőség javítására koncentrálna. Ámon Ada hangsúlyozta, hogy sosem mondott olyat, amit a főpolgármester-jelölt állít, és hogy a Budapesti Klíma Ügynökség csak szakmai döntéselőkészítést végez, döntési jogkörrel nem rendelkezik.

A szakember hozzátette, hogy más városokban már léteznek alacsony kibocsátású zónák, és ők is terveznek ilyeneket, de ezek még csak gondolkodási szinten vannak. Ámon Ada szerint a Fidesz főpolgármester-jelöltjének tudnia kellene, hogy a fővárosi cégnek nincs döntési jogköre ebben a kérdésben.

A Budapesti Klíma Ügynökség vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a V. kerület fideszes vezetése is lezárta a Városháza környékét az átmenő autóforgalom elől, és hogy a szakemberek feladata megoldásokat találni a városokat élhetetlenné tevő kihívásokra. Ámon Ada kiemelte, hogy a Budapesti Klímaügynökség nem embereket fog kirángatni az autóikból, hanem olyan támogatásokat dolgoz ki, amelyekkel a budapestiek olcsóbban újíthatják fel és fűthetik fel lakásaikat, ha ezt hatékony módon végzik, ezzel is csökkentve a károsanyag-kibocsátást.

Végül Ámon Ada emlékeztetett, hogy a fideszes városvezetés is támogatta a Balázs Mór Tervet, amely az autós közlekedés arányának csökkentését célozza, és amit a jelenlegi városvezetés is használ.