Mikroműanyagok az emberi herékben: aggasztó eredmények egy új kutatásból

Egy friss kutatás során mikroműanyag-szennyezettséget találtak minden vizsgált emberi és kutyaherében, ami felveti az emberi reprodukciós egészségre gyakorolt lehetséges hatások kérdését.

Az Új-Mexikói Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során 23 emberi és 47 kutya heréjéből származó mintákat elemeztek, és minden egyes mintában jelen voltak mikroműanyagok. A leggyakrabban előforduló mikroműanyag a polietilén volt, amelyet leginkább műanyag zacskókban és palackokban használnak, ezt követte a PVC.

Az emberi herékben mért műanyag koncentrációja jelentősen magasabb volt, mint a kutyáké: 330 mikrogramm szövetgrammonként, szemben a kutyák heréiben mért 123 mikrogrammal.

Bár az emberi herékből származó minták konzerválása miatt nem volt lehetséges a spermiumok számának mérése, a kutyák heréiben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a magasabb PVC-szennyezettségű mintákban csökkent a spermiumok száma. Ennek ellenére további kutatások szükségesek annak igazolására, hogy a mikroműanyagok ténylegesen csökkentik-e a spermaszámot.

A kutatás során elemzett heréket 2016-ban végzett boncolások során nyerték, és a vizsgált férfiak életkora 16 és 88 év között változott. Csia-csong Ju professzor, a kutatás vezetője szerint különösen aggasztó lehet a fiatalabb generációkra gyakorolt hatás, tekintettel arra, hogy a környezetben egyre több a műanyag.