Megdöbbentő leletek egy visegrádi teniszpálya alatt

A visegrádi műemlékegyüttes régészeti feltárása során a szakemberek egy több száz évvel ezelőtti összecsapás nyomaira bukkantak, valamint a Zsigmond király idejében épült Szűz Mária templom romjaira egy teniszpálya alatt.

A régészeti feltárások alkalmával a főoltár előtti kripta környékén nemcsak a szentély leomlott későgótikus boltozatának darabjait tárták fel, hanem egy több száz évvel ezelőtti összecsapás nyomait is felfedezték. A Várkapitányság szerint ezek a leletek arra utalnak, hogy a helyszín nem csak fosztogatásnak, hanem egy véres összecsapásnak is színhelye lehetett.

A visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőzően, a királyi palota közelében található teniszpálya feltárása során már az első napon rábukkantak a templom maradványaira. A főoltár előtt egy kripta is előkerült, amelyre ráomlott a szentély több mint száz darab későgótikus boltozati bordája. A kripta törmelékei között három holttest csontmaradványait találták meg.

A csontok mellett talált tárgyak, mint például egy sarkantyú és számos ólom puskagolyó, arra engednek következtetni, hogy a holttestek katonákéi lehettek. Egy közelben talált réztál felületén fegyverek által ejtett mélyedések láthatók, amelyek arra utalnak, hogy talán védekezésre használták.

A kripta összeomlása valószínűleg 1544 után történhetett, amikor Visegrád oszmán-török kézre került, így évszázadokra eltemette a királyi vár egykori gazdagságának és pusztulásának emlékeit.

A Visegrád Reneszánsza program keretében a következő években nemcsak az alsóvár és a Salamon-torony, a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója valósul meg, hanem a visegrádi fellegvár és a királyi palota is megújul.