A világ legnagyobb LEGO diorámája Budapestre érkezett

Budapesten, a 2024-es Budapest Comic Con keretében mutatták be a világ legnagyobb, Star Wars témájú LEGO diorámáját, melyet a nagyváradi Czilli Botond és Czilli Bence, apa és fia alkottak meg, és a Guiness Rekordok is elismert.

Május 18-án és 19-én került megrendezésre a Budapest Comic Con, ahol a világsztárok, mint Eric Roberts és Jerome Flynn mellett, a LEGO rajongók egy különleges látványosságot is megcsodálhattak. A világ legnagyobb LEGO diorámája, mely a Star Wars: Lázadók című animációs sorozatot örökíti meg, 1,2 millió elem felhasználásával, közel egy tonnás súllyal és 47,5 négyzetméteres alapterülettel büszkélkedhet.

Az építményt Czilli Botond és Czilli Bence, apa és fia alkotta meg, több mint húsz közreműködő segítségével. A projektet a RoLUG csoport, a LEGO által is elismert Romanian Lego User Group tagjai bővítették ki, és a bukaresti East European Comic Con (EECC) során hivatalosan is a világ legnagyobb diorámájának ismerték el.

A dioráma a 2014 és 2018 között futott, négy évadot megélt Star Wars: Lázadók című sorozat fontos helyszínét, a Lothal bolygót ábrázolja, ikonikus építményekkel, legendás űrjárművekkel és több mint 1500 minifigurával gazdagítva. Az alkotók a Lázadók sorozatot választották, mert az eredeti- vagy előzmény Star Wars-trilógiákhoz képest ez a rész méltánytalanul elhanyagolt az univerzumban.

Az építés 2021-ben kezdődött, és azóta több fázison is átesett. Az első kiállított verzió 4 négyzetméteres volt, majd 12, később 28 négyzetméterre nőtt, és idén elérte a 45,7 négyzetméteres alapterületet, ezzel világrekordot állítva fel. A dioráma tele van a sorozatból ismert jelenetekkel, de az alkotók kreatív szabadságot is élveztek, így olyan jeleneteket is megalkottak, amelyek nem szerepeltek közvetlenül a sorozatban.

A dioráma részleteiben gazdag, mozgó modellekkel, érdekességekkel és easter eggekkel van tele. A város egyik terén például egy Predator és egy Alien karakter látható kávézni, míg az Űrgolyhók rohamosztagosai a sivatagot fésülik át. Az építmény megtekintésére a Budapest Comic Con látogatói kaptak lehetőséget, ahol a lenyűgöző alkotás minden részletét megcsodálhatták. A rendezvényen a képregényhősök és kultuszmozik főszereplőinek öltözött rajongók is megjelentek, így nem volt meglepő Batman, Pókember vagy akár egy-két Transformers alakjával találkozni.